Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

30.09.2022 02:09

ACE lengéscsillapítók: Szerkezeti és ütközéscsillapítók: biztonság az utakon 7

A hetedik tengely számos gyártóüzemben teszi mobilabbá a robotokat, és növeli a hatótávolságukat. Annak érdekében, hogy a balesetek ne tegyék tönkre ezt a termelékenységnövekedést, az EXPERT-TÜNKERS GmbH évek óta együttműködik az ACE Stoßdämpfer GmbH-val a végállások védelmében

Az automatizálási megoldások sebességével és mobilitásával szemben támasztott követelmények egyre nőnek. Az automatizált gyártási folyamatok egyik specialistája a Tünkers-csoport. Második generációs családi vállalkozásként a megoldások a saját gyártóüzemekből és az évtizedek alatt megszerzett know-how-ból származnak. A Tünkers világszerte kipróbált és bevált termékeket kínál a mérnököknek és tervezőknek a robotkörnyezet olyan gyakori funkcióihoz, mint a rögzítés, a megmunkálás és a szállítás. A robusztus, alacsony karbantartási igényű modulokat az autóipar és a beszállítói ipar nagyüzemi termelésének szélsőséges üzemi körülményeihez is tervezték. A moduláris rendszer magában foglalja a meghajtást, a sebességváltót, a folyamatvezérlést és a megfelelő interfészeket, valamint az olyan funkciókat, mint a szorítás vagy a szállítás.

Az innováció, a megbízhatóság és a precizitás az automatizálási technológia területén is központi jelentőséggel bír az EXPERT-TÜNKERS leányvállalat számára. A szintén világszerte működő portfólió középpontjában a forgóasztalok és a szállítási technológia áll, és egyre inkább ügyfélspecifikus megoldásokat dolgoznak ki. A hesseni Lorsch cég hetedik tengelye egy olyan termék, amely egyesíti a bevált és az innovatív megoldásokat. Ez egy további keresztező tengely. A hetedik tengely növeli a mobilitást és a hatótávolságot a robotikában. Így a megoldás nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a robotok gyorsan mozogjanak az adott munkaterületre, hanem azt is, hogy pontosan irányítsák őket a párhuzamos pályavezérelt műveletekhez. Ez azt jelenti, hogy egy robot több munkafolyamatot is elvégezhet különböző helyeken, ami gyorsabb folyamatokat, gazdaságosabb működést és erőforrás-kímélést eredményez.

Követelmény: Alacsony költségű, áramtól független végállás-biztonsági berendezés

EXPERT-TÜNKERS a gyors és pontos traverzáló tengelyek torzióálló moduláris kialakítására támaszkodik, amely 30 méter hosszúság esetén is nagy folyamatpontosságot tesz lehetővé. A meghajtást egy edzett szárnyakkal ellátott, csigavonalas fogazott fogasléc, egy robusztus, állítható vezetőrendszer és egy, a robot futóművébe integrált szervóműves motor biztosítja. A padlóhoz közeli alkalmazásokon kívül elképzelhetőek áthajtható geoformák is, és a görgős forgóasztalok terén szerzett szakértelemnek köszönhetően a hetedik tengely is kialakítható ívként (1. ábra). Akár kanyarral, akár kanyar nélkül, a végállásokban történő ütközést mindenképpen el kell kerülni. Ellenkező esetben a robotok és a teljes konstrukció javításán kívül a költséges leállások kockázata is fennáll.

Ezért a fejlesztési fázisban a traverz tengely tervezőcsapata olyan védelmet keresett, amely az elektromosságtól függetlenül működik. Az EXPERT-TÜNKERS számára csak olyan vállalat jöhetett szóba beszállítóként az ugyancsak apró és fontos alkatrészek esetében, amely a minőség és a tartósság tekintetében a legmagasabb követelményeknek is megfelel. Ugyanakkor olcsó megoldást kellett találni.

A tervezők úgy találták, hogy a langenfeldi ACE Stoßdämpfer GmbH teljesíti ezeket a követelményeket: "A korábbi együttműködésekből tudtuk, hogy az ACE-nél a termékminőség mellett gyakran a szolgáltatás a döntő tényező. A projekt során ebben megerősítést nyertünk" - ad betekintést Nuno Martins, az EXPERT-TÜNKERS nemzetközi mérnöki koordinátora. A tervezés során kiderült, hogy az utazási útvonal két végén különböző kulcsadatokat kell figyelembe venni. Például egy 400 Nm körüli maximális meghajtónyomatékkal 2500 kg-ot 2 m/s sebességgel és 4000 kg-ot 1 m/s sebességgel kellett sikeresen lassítani az egyik végén. Ezért a projekt kezdetén mindkét végállásba TC134-146-S típusú ACE TUBUS biztonsági csappantyúkat szereltek be.

Megoldás: Új egyirányú ütközéscsillapítók a vészleállítóhoz

Ezen alkatrészek szállítása után Nuno Martins és az ACE továbbra is kapcsolatban maradtak, ahogy arról beszámolt: "Az ACE korán tájékoztatott minket arról, hogy hamarosan egy új termékcsaládot dobnak piacra, amely még érdekesebb ár-érték arányt ígér a mi esetünkben." Az ACE ütközéscsillapítókról beszélünk. A fent említett TUBUS csillapítókkal ellentétben ezek az ACE gépelemek nem visszafordíthatóak, mivel speciális alumínium- vagy acélcsőből készülnek. Ezek az irreverzibilis biztonsági lengéscsillapítók előre meghatározott alakban deformálódnak az ütközés során, és 98 százalékos egyenletes energiaeloszlással védik a szerkezeteket, mint egy gyűrődési zóna. Az EXPERT-TÜNKERS-től származó hetedik tengely végállásaihoz gyorsan megtalálták a megfelelő alkatrészeket, amelyek tíz alaptípusban állnak rendelkezésre, 87,5 mm külső átmérővel az alumínium változatokban vagy 63 mm és 38 mm külső átmérővel az acél változatokban. Maximális löketük típustól függően 45 mm és 160 mm között van. Az alacsony, 13 000 N és 70 000 N közötti támogató erők döntően hozzájárulnak a végállásokban lévő építmények biztosításához.

Egy másik döntő előny a szerszámgépek, szállítórendszerek vagy, mint ebben az esetben, a robottechnika felhasználói számára egyrészt a 670 Nm/löket és 11 200 Nm/löket közötti lehetséges energiaelnyelési tartomány. Másrészt egy baleset után az ütközés eseménye rekonstruálható az egyirányú elem deformációjából, és a legjobb esetben elkerülhető a jövőben. Mivel cseréjük gyors és egyszerű, ez az alkalmazás jól szemlélteti, hogy az ACE Stoßdämpfer GmbH termékpalettájának bővítésével hogyan lehet az ügyfelek egyedi igényeit pontosan megvalósítani. "Számunkra az ACE-vel való együttműködésnek köszönhetően egy minden szempontból valóban megfelelő végállás-biztonsági megoldás jött létre a hetedik tengelyhez" - összegzi pozitívan az EXPERT-TÜNKERS.

További hírek

A digitalizációt és a lean menedzsment megközelítést sok vállalatnál üdvözlendő fogyókúrának teki...

A kerekesszékek tesztelésekor a gyártók érthető okokb&...

A kerekesszékek tesztelésekor a gyártók érthető okokb&...

A vészleállító szakemberek ünneplik a filmes és televíziós premiereket
Ha az ipari csillapítási technológiáról van szó, az ACE az egyik első választási lehetőség a legtöbb mérnök és tervező számára világszerte. Nem számít, hogy a szakemberek manapság milyen megkeresésekkel fordulnak hozzájuk, az ACE mindig gyorsan válaszol rájuk, akár online, akár személyes kapcsolatfelvétel útján a helyszínen.

A kerekesszékek kialakításában még sok a javítanivaló. Ezt mutatja az egytengelyes Hoss Mobility,...