Katalógus

Haas Automation Europe

Haas Automation Europe

  • DIN EN ISO 9001:2008

Haas Automation Europe

  • DIN EN ISO 9001:2008

19.05.2016 00:05

Ha a HTEC készen áll, a diákok is megjelennek

A holland határváros, Maastricht közelében fekvő belgiumi Munsterbilzenben található Bilzeni Regionális Középiskola t

A holland határváros, Maastricht közelében fekvő belgiumi Munsterbilzenben található Bilzeni Regionális Középiskola tanúsított HTEC-ként (Haas műszaki oktatási központként) működik. Az intézmény tapasztalatai szerint a Haas gépek olyan kivételes előnyöket biztosítanak a diákoknak és a helyi iparnak, amelyek messze túlmutatnak az átlagos középiskolák lehetőségein. A Haas gépek használata olyan élményt nyújt, hogy a kevésbé érdeklődő diákok is kiválóan teljesítenek a Haas CNC-szerszámgépekkel.

Volt idő, amikor igen valószínűtlennek látszott, hogy a belgiumi Bilzeni Regionális Középiskola (PSSB) Haas műszaki oktatási központként működhet. 2014 novemberére azonban végre kifizetődött a tanárok és igazgatók kemény munkája, eltökéltsége és kitartása. A váltás az iskolának és a diákoknak is nagy megelégedésére szolgált.

„Már néhány éve szerettünk volna HTEC központtá válni, de azt mondták, hogy ez a mi műhelyünkkel nem lehetséges. A HTEC központokra vonatkozó feltételek nagyon szigorúak.Ezért végrehajtottunk néhány jelentős módosítást, és tavaly a szabadságunk alatt elmentünk egy dániai HTEC-konferenciára. Ezzel nagy lépést tettünk előre, mert igazoltuk szándékaink komolyságát a Haas felé. Nagy örömünkre a cég beleegyezett, hogy HTEC-minősítést szerezzünk, és tavaly novemberben meg is nyitottuk az oktatási központot” – mondta el Luc Valkeneers, a PSSB műszaki igazgatója.

A PSSB mintegy 10 évvel ezelőtt szerezte be első Haas gépét. A műhelyben már három modell van, két CNC-megmunkálóközpont és egy CNC-eszterga.

„A gépeink segítségével mindent el tudunk készíteni, a lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt” – mondta Danny Van de Voorde gépészoktató, a Haas gépek felügyelője

A Mobile School projekt (www.mobileschool.org) keretein belül a HTEC minden termékét felhasználják a mindennapi életben. A Mobile School egy belga nonprofit szervezet, amely az utcagyerekeket segíti szerte a világon mozgóiskolákkal és a helyi utcai munkások képzésével. A Mobile School mozgóiskoláinak megmunkált alkatrészei a PSSB Haas gépeivel készülnek.

„Már 38 mozgóiskolához gyártottunk alkatrészeket négy kontinensen: Latin-Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Európában. 15 év után most egy új, továbbfejlesztett prototípuson dolgozunk.Ezen például a hátsó kerekek már fékekkel vannak felszerelve. Időnként, amikor az új alkatrészekről beszélgetünk, a diákok kiemelnek valamit, amit gyorsabban vagy könnyebben le lehet gyártani, és ami nekem nem feltétlenül jutna eszembe. Mi lehet nagyszerűbb, mint amikor a tanítványok túlszárnyalják a mestert?” – tette hozzá Danny Van de Voorde.

Véleménye szerint mindössze három tanóra kell ahhoz, hogy egy teljesen tapasztalatlan diák alkatrészeket tudjon készre gyártani egy Haas gépen.

„Ez azért jó, mert a diákok az azonnali eredményeket értékelik a legtöbbre. Ha fél évig tartana egy alkatrész elkészítése, valószínűleg kevésbé lennének lelkesek” – árulta el Danny Van de Voorde.

Luc Valkeneers hozzátette: „Mióta HTEC központként működünk, a műhelyünk egészen átalakult. Mindent modernizáltunk, és professzionálisabb munkakörnyezetet alakítottunk ki. A többi iskola kissé féltékeny a fejlődésünket látva. Még arra is rákérdeztek, hogy nem küldhetnének-e hozzánk diákokat tanulni” – tette hozzá mosolyogva.

A PSSB diákjai 2–3 évig dolgoznak Haas gépeken, és 18 évesen középfokú végzettséggel hagyják el az intézményt. Összesen hetente 7 órát dolgoznak a gépeken a tanulmányaik részeként.

„Mióta HTEC központ lettünk, úgy vettük észre, hogy a diákok lelkesedése nagyot nőtt. Ha részt vesznek egy projektben, és még nem értek a végére, akkor gyakran a tanítás után is bent maradnak dolgozni. Előfordul, hogy olyan napokon is megjelennek, hogy használják a gépeket, amikor nincs is órájuk. Az elméleti tantárgyakkal nehezebben boldoguló diákok közül is sokan nagyszerűen használják a Haas gépeket. Ez minket és őket is nagy elégedettséggel tölti el” – magyarázta Luc Valkeneers.

A PSSB-ben sikeresen végző diákok jutalma, hogy elhelyezkedhetnek a környéken található számos üzem egyikében. Például a közeli Genkben működő GMF Genker Machinenfabriek, amely szintén a Haas gépek felhasználója és lelkes támogatója, először egy végzős PSSB-diákot alkalmazott, ma pedig már öten dolgoznak náluk. A vállalkozásnak mindössze 15 alkalmazottja van, és most már kizárólag a PSSB végzőseit veszi fel.

A PSSB – részben a HTEC-programnak köszönhetően – egyértelműen megerősítette tanulóinak szakmai tudását, készségeit és motivációját, hogy jobban megfeleljenek a helyi munkaerőpiac igényeinek. Ezáltal a régió vállalatai is növekedni tudnak, ami fényes jövőt jósol a diákoknak és a vállalkozásoknak egyaránt.

A PSSB egykor nem felelt meg a HTEC központokra vonatkozó követelményeknek, ma azonban már másoknak mutatja az utat.

További hírek

A Haas Automation Europe bemutatja a HaasConnect mobil felügyeleti rendszert, amely a vállalat Next...
A Haas Automation Europe (HAE) örömmel jelenti be, hogy a Gene Haas Alapítvány (GHF) újabb 500 000 d...
A Haas Automation, Inc. nagy népszerűségnek örvendő DT-1 fúró- és menetfúrógépe már 20 000 f/perc fordulatszámú be
A Haas Automation Europe és a Realmeca francia HFO Haas gyári képviselet (HFO) megnyitotta a legújabb Haas műszaki
A Haas Automation kis helyigényű DT-1 fúró- és menetfúrógépe, valamint DM-1 fúró- és marógépe híres a sebességéről
A Haas Automation Europe részleteket közölt legújabb, szeptember 9–10-én Európa-szerte megtartandó bemutatónapjair