Katalógus

HME - Technologies GmbH

Vissza a listához

HME - Technologies GmbH gyártó Cirkónium-hidrid por (7704-99-6) terméke

Kérdés a termékről  

CAS-szám: 13940-37-9

Jellemzők:

Cirkónium-hidrid por, titán-hidrid por, vanádium-hidrid por, hafnium-hidrid por, cirkónium-nitrid por, titán-nitrid por, vanádium-nitrid por, nitrogéntartalmú krompor, nitrogéntartalmú mangánpor.

A cirkónium a földkéregben csak érc, általában cirkónium-szilikát, például cirkon formájában fordul elő. A cirkóniumot a cirkóniumércből az oxigén és a szilícium-dioxid eltávolításával nyerik ki. Ezt a Kroll-eljárás néven ismert eljárást először a titánra alkalmazták. A Kroll-eljárás eredményeként hafniumot tartalmazó ötvözetet kapunk. A hafniumot és más szennyeződéseket egy következő lépésben távolítják el. A cirkónium-hidridet finomított cirkónium és hidrogén egyesítésével hozzák létre. A titánhoz hasonlóan a szilárd cirkónium is könnyen oldja a hidrogént.

A cirkónium-hidrid sűrűsége a hidrogén alapján változik, és 5,56 és 6,52 g cm-3 között mozog.

Tulajdonságok:

  • Molekuláris képlet: ZrH
  • Molekulatömeg: 92,232
  • Sűrűség: 5,9 g/cm3

Alkalmazások:

A cirkónium-hidrideket tiszta por formájában hidrogénezési katalizátorként, a porkohászatban és a vákuumcsőiparban getterként használják. Vákuumrendszerben a cirkónium-hidridek segítenek a fém és a kerámia közötti tömítés létrehozásában. Ebben a módszerben egy hidridport (különösen a ZrH4-et) összekeverik a tömítő fémmel; a keverék melegítése a hidrid bomlását eredményezi. A fejlődő hidrogén megtisztítja a környező területet, a keletkező fém pedig folyik és tömítést képez akár 300 °C-os hőmérsékleten is.

A ZrH2-t a porkohászatban, hidrogénezési katalizátorként, valamint redukálószerként, vákuumcsövek gettereként és habosítószerként használják fémhabok előállítása során. Neutronmoderátorként is használják termikus spektrumú atomreaktorokban, mint például a General Atomics által kifejlesztett TRIGA kutatóreaktorban vagy a szovjet TOPAZ atomreaktorokban. Egyéb felhasználási területei közé tartozik a pirotechnikai készítményekben, nevezetesen a pirotechnikai iniciátorokban üzemanyagként való felhasználása.

Kérdés a termékről