Katalógus

HME - Technologies GmbH

Vissza a listához

HME - Technologies GmbH gyártó Neodim vas bór mágnesek (NdFeB) terméke

Kérdés a termékről  

A legjobb mágneses teljesítmény és energia. Az NdFeB mágnes jelenleg a legerősebb elérhető.

Általános információk:
A ritkaföldfémek osztályába tartozó neodímium vas bór (NdFeB) mágnesek az 1980-as évek közepe óta vannak kereskedelmi forgalomban. Népszerűségük gyorsan nőtt a magas maximális energiaterméküknek és a rendelkezésre álló formák, méretek és minőségek széles választékának köszönhetően.

Ma már 1,4 Tesla feletti remanencia is lehetséges. Jelenleg akár 50MGOe energiájú energiatermékek is rendelkezésre állnak. Az NdFeB mágnesek többsége anizotróp, és csak az orientációs irányban mágnesezhető. Az NdFeB mágnesek telítéséhez általában körülbelül 30KOe mágnesezési mezőre van szükség.

Az NdFeB mágnes fontos hátránya a korrózióval szembeni érzékenység. Ezért a nemkívánatos oxidáció megakadályozása érdekében a kikészített mágneseket cink-, nikkel-, ón-, al-, au- vagy epoxiréteggel vonják be. Az NdFeB-mágneseket nagy tömbökben gyártják, amelyeket formába préselnek, majd szintereznek. A nagy blokkból számítógép vezérelt huzalozással vagy gyémántlapáttal kisebb tömböt, korongot, gyűrűt, rudat vagy rotorlapátot vágnak ki, speciális fúrókkal kifúrják, végül lecsiszolják.

Az NdFeB mágnesek minél tovább, az alacsonyabb ár miatt, ahol csak lehetséges, felváltják az SmCo mágnest.
Hőmérséklet hatása:
Az NdFeB mágneses tulajdonságai jelentősen romlanak, ha 130 °C feletti hőmérsékletnek vannak kitéve, az anyag minőségétől és a permeancia együtthatótól függően. Általában a nagyobb permeancia együtthatóval rendelkező NdFeB mágnesek magasabb hőmérsékletet is kibírnak mágneses tulajdonságaik elvesztése nélkül. Akár 200°C-os üzemi hőmérséklet is lehetséges.

Alkalmazások:
Motorok, generátorok, töltött részecskesugarak irányítása, fejhallgatók, tartórendszerek, műszerek, hangszórók, mágneses csapágyak, mágneses kapcsolók, mágneses rezonancia, mágneses elválasztások, mikrofonok, részecskegyorsítók, relék, kapcsolók, valamint számos más alkalmazás.

Kérdés a termékről