Katalógus

P.J. Prause Durotec GmbH

P.J. Prause Durotec GmbH

P.J. Prause Durotec GmbH

Vissza a listához

P.J. Prause Durotec GmbH gyártó S-Ply® laprugók terméke

Kérdés a termékről  

Az S-Ply® laprugók rétegelt és tömörített UD (unidirekcionális) prepreg rétegekből állnak. Az egyes prepreg rétegek egymáshoz való igazítása révén az S-Ply® laprugó mechanikai tulajdonságai a gyártás során a megfelelő vevői követelményekhez és alkalmazásokhoz igazíthatók.

Az

S-Ply® laprugók az acél laprugókhoz képest számos alkalmazásban kiváló tulajdonságokkal

rendelkeznek

Anyagi tulajdonságok

Egyirányú szálak

A laprugókban lévő erősítő szálak szigorúan párhuzamos irányú, nem szövött üveg- vagy szénszálakból állnak. A szálak nincsenek előfeszítve, és nincsenek elgörbítve. Az izotróp szerkezetű fémes anyagokkal ellentétben ezek irányítottak, és ezért anyagspecifikus kialakítással igazíthatók

Epoxigyanta mátrix

Az epoxigyanta rendszerek kötőanyagként szolgálnak. Speciális koordinációjuk nagyon jó tapadást biztosít az üvegfelülethez, ami optimális dinamikai és elektromos tulajdonságokat eredményez. A mátrixgyanta és az erősítőszálak arányát úgy választják meg, hogy a kiválasztott nyersanyagok minden előnyét optimálisan kihasználják kompozit anyagként.

A mátrix számos fontos feladatot lát el. A szálakat a kívánt elrendezésben rögzíti, és megtámasztja őket a nyomófeszültség alatti meghajlás ellen. Ezenkívül erőtartó funkcióval is rendelkezik, és így a fellépő erőket a szálakba továbbítja.

Ily

módon a polimer mátrix döntő befolyást gyakorol a kompozitok szívósságára és károsodástűrésére

Vizsgált hosszú távú szilárdság

Az S-Ply laprugók hosszú távú szilárdságát a drezdai IMA Materialforschung und Anwendungstechnik Wöhler-tesztben vizsgálta. Az így kapott Wöhler-görbe az alakváltozási feszültségtől függően jelzi a várható fáradásos meghibásodásig elviselhető terhelési ciklusok számát. 108 rezgési ciklus terhelésváltozásából kiindulva fáradási szilárdságot feltételezünk.

Műanyag acél helyett

A laprugók anyagaként az S-Ply® szálkompozitunknak számos előnye van az acéllal szemben:
Nagy rugalmas energiatároló képesség (alacsony rugalmassági modulus) nagy mechanikai szilárdsággal.
  • Kiegyensúlyozott rugózási viselkedés, lényegesen nagyobb fajlagos rugóhatás, nagyobb belső csillapítás, 6-szor nagyobb rugalmas energiatárolási kapacitás a rugóacélhoz képest.
Az egyes prepreg rétegek meghatározott szögben orientálhatók egymáshoz képest.
  • Az alkatrész mechanikai szilárdsága, különösen a csavarodással szemben, pontosan szabályozható. A laprugó geometriájának és az anyagnak a terheléshez való ideális igazítása.
A mechanikai szilárdság és a tömeg kiegyensúlyozott aránya, nagy fáradási szilárdság, korrózióállóság, rovátkolt ütésállóság, elektromos szigetelés.
  • Lehetővé teszi a mechanikailag és dinamikailag nagy igénybevételnek kitett szerkezeteket

S-Ply®: Scotchply, továbbgondolva

A 3M által 1954-ben kifejlesztett és szabadalmaztatott Scotchply™ szálkompozitot 1974 óta a Prause Durotec dolgozza fel nagy teljesítményű laprugókba. Az optimalizált szálkompozit anyagból készült laprugókat ma a Prause Durotec gyártja és forgalmazza világszerte az S-Ply® védett terméknév alatt.

Kérdés a termékről  

További termékek a Laprugók termékkategóriában

Rostos kompozit anyagból készült laprugók (S-Ply® yellow)

A Prause Durotec szabványos anyaga a szálkompozit anyagból készült laprugókhoz
Számos előnnyel rendelkezik a rugóacélhoz képest: Nagyobb fajlagos rugóhatás, magas belső csillapítás és kiegyens...

Laprugók az élelmiszeripar számára (S-Ply® blue)

Ezt az anyagot az jellemzi, hogy alkalmas az élelmiszerekkel való érintkezésre, és mechanikai tulajdonságai az S-Ply® yellow-hez hasonlóak. A vonatkozó ipari szabványoknak megfelelő, jellegzete...