Katalógus
Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

28.10.2021 03:10

Rezgések csillapítása, gépek támogatása: Gumi-fém izolátorok a pontos mérésekhez az egyetemi és ipari mérésekben

Az ACE Stoßdämpfer GmbH évek óta támogatja a fiatal akadémikusokat. Így volt ez egy mesterszakos diplomamunka esetében is, amelyben az Aaleni Műszaki Egyetem végzősei úgy döntöttek, hogy az ACE gumi-fém szigetelőit használják a zavaró rezgések kiküszöbölésére egy tesztlaboratóriumban. Most az aaleni gépészmérnöki és anyagtechnológiai kar egy neves autóipari beszállító rendelkezésére bocsátotta a próbapadot a dolgozó diákok tesztsorozataihoz.

Három évvel az üzembe helyezés után a tesztberendezés még mindig tökéletesen működik. Jelenleg egy doktori disszertáció részeként különböző fogaskerekek anyagainak tesztelésére használják: "A próbapad az elmúlt években számos értékes ismeretet nyújtott számunkra a nagy teljesítményű motorok szinterelt fogaskerekeihez használt anyagok és eljárások értékeléséhez, többek között a tökéletes rezgésszigetelésnek köszönhetően. Azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a próbapad motorjai egyszerűen túl hangosak a párhuzamos tanítási üzemhez. Mivel a próbapad mobilitása fontos tényező a koncepcióban, úgy döntöttünk, hogy a további kutatómunkához kiszervezzük" - magyarázza Dr. Tillmann Körner professzor az Aaleni Egyetem Gépész- és Anyagmérnöki Karáról. A mobil berendezés így a nagy szilárdságú szinterezett alumínium alkatrészek sorozatgyártása terén vezető európai gyártónál talált új otthonra. Ez az együttműködés azért tökéletes, mert a hallgatók igényes egyetemi munkájukat közvetlenül beépíthetik a gyakorlati projektekbe, így az autóipari specialista a legújabb tudományos eredményekkel további súlycsökkentések révén a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvéseit is előmozdíthatja.

A szinterelt fogaskerekek mobil tesztállomásának kifejlesztésében az egyetemet a langenfeldi ACE Stoßdämpfer GmbH támogatta. A projekt kezdetén Körner professzor diákjai acélrugókra támaszkodtak a 2,5 tonnás szerkezet stabilizálásához. Hamarosan kiderült azonban, hogy a motorok által kiváltott rezgések olyan erősek, hogy az érzékeny mérőelektronika nem tudott használható adatokat szolgáltatni.

AzAaleni Egyetem tesztállványa sikeresen függetlenítette magát a rezgésektől

A tesztállványt réselt lemezre, valamint a motorok és a sebességváltók számára kialakított adapterlemezekre építették, amelyeken a rögzítéshez réselt lyukak találhatók. Így a távolságok, valamint az alkatrészek elrendezése változtatható. A két sebességváltóban csak a csapágyfedeleket kell átalakítani ahhoz, hogy különböző középtávolságú fogaskerekeket lehessen vizsgálni. Az 1500 x 3000 x 1700 mm méretű próbapad két motorból és a két sebességváltóból áll. Az egyik motor állítja be a fordulatszámot, a másik pedig terhelésként vagy generátorként szolgál.

A II. sebességváltó tartalmazza a vizsgálandó szinterelt fogaskerekeket, az I. sebességváltó pedig a hátsó fogaskereket. A réselt lemez öt ponton csatlakozik az asztal alapjához. A vezérlőszekrényt alumíniumprofilok segítségével rögzítik az asztal alapjához. A teljes szerkezet súlya miatt az ACE technikusai SFM-52012-75 típusú gumi-fém szigetelőket javasoltak az érzékeny elektronika rezgés elleni védelmére. Ezeket a három különböző méretben tervezett géplábakat 20 és 1000 kg közötti terhelési tartományokhoz tervezték. A további biztonsági tűréshatárral rendelkező megoldás érdekében a hallgatók összesen öt ilyen modern gépelemet használtak a rezgések leválasztására. A sokoldalú, robusztus és karbantartásmentes gumi-fém szigetelők azonnal felszerelhetők, és nagy szakítószilárdság jellemzi őket. Horganyzott fémből készülnek, belsejükben neoprént használnak csillapító anyagként. Kialakításuk során ügyeltek arra, hogy hosszirányú merevségük két és félszerese legyen a függőleges merevségüknek, keresztirányú merevségük pedig a függőleges merevség 75%-a. Ezek a jellemzők az ACE szigetelők robusztusságát és variálhatóságát hangsúlyozzák. Az SFM típusú alkatrészek sajátfrekvenciája maximális terhelés mellett is csak 8 Hz. A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a terheléseknek állnak ellen, hanem a névleges motorszám mellett a rezgések több mint 80%-át is elszigetelik.

További hírek

Az automatizált folyamatokban a romboló energiák gyors és megbízható levezetésének hatékony módja a kis és ipari lengéscsillapítók használata. A lineáris jelleggörbék a hidraulikus alkatrészeket más csillapítási megoldásokkal szemben kiemelkedővé teszik, amikor a mozgó tömegek gyors, biztonságos és pontos lassításáról van szó. A különösen nagy teljesítményű csillapítóelemek ipari használatban való sikerének kulcsa a lengéscsillapító mérnökök know-how-ja, a szimulációs technikák és a tömítés- és folyadéktechnika területén végzett évtizedes továbbfejlesztések.
Minden termelésmegszakítás időbe és pénzbe kerül. A vásárlóknak és a tervezőknek azonban számos biztonsági termék áll a rendelkezésükre a berendezések védelmére. Különösen azért, hogy a kezelési és automatizált folyamatoknál a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni az állásidőt és növelni lehessen a termelékenységet. A hidraulikusan működő kis- és ipari lengéscsillapítók mellett az ACE számos olcsó alternatívát kínál. Ezeket akkor használják, ha nincs szükség precíz leállításra. Három alkalmazás illusztrálja a kis segítők széles választékát.
A langenfeldi ACE Stoßdämpfer GmbH új ütközéscsillapítóival robusztus, eldobható megoldásokkal bővíti portfólióját a biztonsági termékek területén. Ezek speciális alumínium- vagy acélcsőből készülnek, amely ütközéskor a szándéknak megfelelően összecsuklik, és az ütközés kinetikus energiáját hővé alakítja át. A gépelemek baleset esetén a magas, egyenletes, 98 százalékos energiaeloszlás révén védik a szerkezeteket. Az ACE Stoßdämpfer GmbH ütközéscsillapítói nagyfokú hosszú távú stabilitást nyújtanak a mindennapi használat során, valamint kiváló védelmet nyújtanak vészleállás esetén. Könnyen felszerelhetőek és cserélhetőek egy baleset után.
Christian Kirchbaumer a Stabilus csoport ipari üzletágának globális marketing vezetői pozícióját vette át. A Stabilus mint ernyőmárka mellett az ACE, a Fabreeka, a General Aerospace, a Hahn Gasfedern és a Tech Products márkákat is magában foglalja ez az üzleti egység. Ezek elsősorban az automatizálási vezérlés, a rezgés- és mozgásszabályozás, valamint a biztonsági termékek terén ismert termékekről és szolgáltatásokról ismertek. A Stabilus és leányvállalatai az ipari ügyfeleknek az alkatrészek és szolgáltatások egyedülálló megoldásait kínálják egy fedél alatt. A számtalan, sok esetben egyedi megoldással elnyelődnek az ütések és rezgések, csökken a kopás és optimalizálódnak a folyamatok.
A gyógyszeriparban és az egészségügyben az aszeptikus feldolgozás környezeti felügyeleti követelményei egyre szigorúbbá váltak. A brit Pinpoint Scientific vállalat a laboratóriumok számára a mikrobiológiai aktív levegőmonitorozás és mintavételezés új aranyszabványának biztosítására egy innovatív rendszert fejlesztett ki. A kiváló kezelés érdekében az ImpactAir-140 mostantól az ACE Fabreeka UK által biztosított hidraulikus csillapítókkal van felszerelve.