Katalógus

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

A tengelykapcsolók norelemtől

Az egyszerű hajtásoktól a komplex pozicionáló hajtásokig

Pontos nyomatékátvitel, rezgéscsillapítás és mozgásszabályozás - a norelem tengelykapcsolók sokoldalúak és különböző kivitelben kaphatók. Ezek közé tartoznak a fém bütykös tengelykapcsolók, az elasztomer karmos tengelykapcsolók, a rugós rúdkapcsolók, a keresztcsúszós tengelykapcsolók és a merev tengelykapcsolók.

A tengelykapcsolók két tengelyt kötnek össze, és a forgó mozgásokat és nyomatékokat egy hajtótengelyről egy hajtott tengelyre továbbítják. A tengelyek merev vagy rugalmas csatlakozással vannak összekötve. A lineáris tengelykapcsolásokat többnyire rugalmas tengelykapcsolókkal valósítják meg. A tengelykapcsolókat axiális és radiális tengelyeltolódások és szöghibák kiegyenlítésére, valamint rezgések és ütések csillapítására is használják.

A norelem tengelykapcsolók alkalmazásai

A tengelykapcsolókat a legkülönbözőbb területeken és konstrukciókban használják: a szerszámgépekben, csomagoló- és textilipari gépekben alkalmazott egyszerű hajtásoktól a vezérlés- és szabályozástechnikában alkalmazott komplex pozicionáló hajtásokig. Két funkcionális területre oszthatók. Egyrészt vannak olyan alkalmazások, ahol a nyomaték és a teljesítmény átvitele áll a középpontban, pl. szivattyúkban, szállítórendszerekben és keverőberendezésekben. Másrészt vannak olyan alkalmazások a pozíció- és mozgásszabályozásban, amelyeknél a forgó mozgásokat kell pontosan és helymeghatározási pontossággal továbbítani, pl. a lineáris tengelyek szervo- és léptetőmotorjaiban.

Elérhető kivitelek

A Norelem tengelykapcsolókat fém bütykös és elasztomer karmos kapcsolóként, valamint rugós rúd-, keresztcsúszós és merev kapcsolóként kínálja. A kialakítás kiválasztása elsősorban az átadandó teljesítménytől és a kiegyensúlyozandó kapcsolástól függ. A szerelés típusa szintén fontos tényező. Léteznek például szorítócsapokkal ellátott változatok, valamint a merev tengelykapcsolók esetében hornyolt és hasított, levehető szorítócsapok. A kivehető, osztott szorítócsapokkal ellátott tengelykapcsolók radiálisan szerelhetők. A tengelyt és a hajtást nem kell szétszerelni a tengelykapcsoló felszereléséhez vagy cseréjéhez.

A tengelykapcsolók szinte karbantartásmentesek. Csak az elasztomer karmos tengelykapcsolók esetében a poliuretán tengelykapcsoló csillagok az öregedés és a terhelés miatt elhasználódnak. A csillagok azonban könnyen cserélhetők anélkül, hogy a teljes tengelykapcsolót ki kellene cserélni.

A fém bütykös tengelykapcsolók rozsdamentes acélból és alumíniumból készülnek, a fém bütykös rozsdamentes acélból, a tengelycsap pedig alumíniumból és rozsdamentes acélból. A csatlakozókat szorítócsapokkal vagy levehető szorítócsapokkal szerelik. A 3 és 70 mm közötti tengelyátmérőkhöz kaphatók, 0,5 és 1500 Nm közötti nyomatékot továbbítanak.

Az elasztomer karmos tengelykapcsolók alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek, a tengelykapcsoló csillag poliuretánból. Az összeszerelés szorítócsapokon vagy levehető szorítócsapokon keresztül valósul meg. A norelem elasztomer karmos tengelykapcsolók 3 és 60 mm közötti tengelyátmérőhöz kaphatók. Ezek 0,7 és 525 Nm közötti nyomatékok átvitelére alkalmasak.

A rugós rúdcsatlakozók alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Rögzítésük szorítócsapokon vagy levehető szorítócsapokon keresztül történik. A rugós rúdcsatlakozókat 3 és 35 mm közötti tengelyátmérőre és 3 és 130 Nm közötti nyomatékra tervezték.

A keresztcsúszó tengelykapcsolók alumíniumból készülnek, és 3 és 14 mm közötti tengelyátmérőre rögzíthetők rögzítőcsapokon keresztül. 1 és 7 Nm közötti nyomatékot továbbítanak.

A merev tengelykapcsolók acélból és rozsdamentes acélból készülnek. A rögzítési mód réselt és osztott. A 8-85 mm tengelyátmérőjű tengelyeken 16 és 2250 Nm közötti nyomatékot lehet átvinni.

További hírek

Egy teherautó tele innovációval
A megoldás a hibamentes megmunkálási folyamatokhoz
Újdonság a norelemtől: Lineáris görgős vezetők
Gyorskioldó bilincsek a norelem gyorscserélő rendszerének összekötő elemeiként
Tapasztalja meg élőben az új és bevált norelem termékeket

Az MHP RIESEN Ludwigsburg örömmel üdvözli a norelem regionális globális szereplőt, mint új TOP-pa...