Katalógus

Arno Arnold GmbH

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold gondoskodik a biztonságról, még felülről is

Ha az automatizálásban biztonságra van szükség, gyakran alkalmaznak gépházakat, azaz kiegészítő védőberendezéseket. Arno Arnold a tető koncepciójával egyfajta "moduláris" építőkészletet mutat be a tetőfedésekhez.

A biztonság ( lat. securitas) olyan állapotot jelöl, amely mentes az elfogadhatatlan kockázatoktól, vagy veszélymentesnek tekinthető. Műszaki szerkezetek vagy tárgyak esetében a biztonság a vélhetően problémamentes és veszélytelen működés állapotára utal. A közvetett biztonság olyan megoldásokra utal, amelyekkel kiegészítő védőeszközökkel elháríthatók az esetleges veszélyek. Például az esztergagépek védőburkolatai megakadályozzák a mozgó alkatrészekből eredő veszélyeket, és megakadályozzák a veszélyes külső beavatkozásokat.

Akár a járműgyártásban, akár a kenyérgyárakban, számos termelési funkció ma már teljesen automatizált. Ezeknek a folyamatoknak az automatizálása javítja a termék minőségét, miközben egyidejűleg növeli a teljesítményt. De mi a helyzet ezeknek a rendszereknek a funkcionális biztonságával az emberek és a környezet védelme érdekében? A biztonság az automatizálásban ma ezért a megfelelő védelmi rendszerek vagy az adott alkalmazáshoz igazított rugalmas védőburkolatok használatát is jelenti. Ez a gép teljes körű burkolásának szükségességét eredményezi.

A mai trend nagyrészt az opcionális tetőfedők felé mutat, amelyek szükség esetén a meglévő hátsó falhoz pozitívan csatlakoztathatók. Ennek előnye, hogy a forgács, a hűtőfolyadékok és a gőzök a forrásuknál visszatarthatók, a személyzet védve van, és a zajszint is csökken.

Vannak azonban hátrányai is: A szerszámgépek gyakran függnek a kívülről való hozzáféréstől, amikor például a munkadarab cseréjéről van szó. Nagy és nehéz munkadarabok vagy összekapcsolt és teljesen automatizált gyártósorok esetén különböző kezelőeszközöket is használnak.

Biztonságos védőburkolat fényt hoz a cselekvésbe
Arno Arnold bemutatja az önhordó, átlátszó Roover tetőburkolatot. A szerszámgépek tetőjeként akadálymentes darus rakodáshoz megnyitja a hozzáférést a munkaasztalhoz.

A Roover átlátszó, és sok fényt enged a gépterem sötétjébe, így a felhasználó hosszú távon az ergonómiai előnyök mellett a munkaterület megvilágításának üzemeltetési és karbantartási költségeit is megtakaríthatja. A kristálytiszta, átlátszó elemek hőre lágyuló műanyagból készülnek, amely nagy mechanikai szilárdságot és nagyon jó vegyi ellenállást biztosít. A vezetett alumínium sínekkel együtt akár 6500 mm-es szabadon álló szélesség is elérhető. A sima futású, golyóscsapágyazott vezetésnek köszönhetően a mozgó tömeget nem növeli a csúszósúrlódás, ami pozitívan hat a folyamat pontosságára.

Mozgás közben az elemek fújtatószerűen összecsukódnak. Az egy hajtásra jutó Lmin minden szélességnél azonos marad. A széleken ablaktörlőkefék biztosítják a tetőfedő és a fülke közötti tömítést, és a fújtató mögötti vezetőt is védik a szennyeződéstől.

A trükk a csuklós tetővel
Ma már a nagy teljesítményű szerszámgépek teljesen zártak. Ez hozzájárul a kezelőszemélyzet védelméhez. Figyelembe veszi azt is, hogy a munkaterületen a hűtőfolyadék és a forgács folyamatosan változtatja irányát és intenzitását.

Ezeknek a burkolatoknak azonban komoly hátrányuk van, amikor a gépet át kell szerelni, és több vagy kevésbé terjedelmes munkadarabokkal és eszközökkel kell megrakni. Számos géptípus esetében ez a betöltés a legjobb, ha felülről történik. Így jött Arno Arnold a csuklós tető ötletével. Simone Weinmann-Mang ügyvezető igazgató elmagyarázza, hogyan működik: "A Moover védőburkolatunkkal feloldjuk az optimális tetőfedés és a daru terhelése közötti látszólagos ellentmondást anélkül, hogy további helyigényt igényelne."

A tető normál működés közben megbízhatóan betölti védőburkolati funkcióját. Ha azonban darus terhelésre van szükség, a fedlap egy forgó mechanizmus segítségével felfelé hajtható. Ez lehetővé teszi, hogy a munkaterület a gép bármely pontján hozzáférhetővé váljon a darus rakodáshoz. A meghajtás vagy beépíthető a burkolatba, vagy a megrendelő maga is elvégezheti ezt.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a darus rakodás tetőfedéllel is megvalósítható.

Fény a sötétben

A panorámatető az Arno Arnold újdonsága. A belső megvilágítás optimalizálása érdekében a tetőfedéshez átlátszó anyagot fejlesztettek ki. Ez azt jelenti, hogy a meglévő fényforrások mostantól kívülről is be tudnak világítani a megmunkálási területre. Előnye: nincs szükség belső világításra.

Fúvóka nélküli teleszkópos panelek
Az Arno Arnold által Strapano néven emlegetett, fúvóka nélküli védőburkolatok biztonságot és védelmet nyújtanak. Itt különösen előnyös, hogy a fedlap behúzott állapotban minimális hosszúságú.

A minimálisra csökkentett alkatrészszámnak és a kevés anyagra való redukciónak köszönhetően a mozgatandó tömegek nagyon alacsonyak. A Strapano minden követelménynek megfelel a megbízhatóság, tartósság, dinamika, pontosság és költség tekintetében. Különösen érdekes a moduláris felépítés. Ez lehetővé teszi az egyes teleszkópos panelek cseréjét vagy a fedél szerszámok nélkül történő bővítését.

Összefoglaló
Amikor a tetőfedésekről és a darus rakodásról van szó, a tervező egyfajta "kör négyszögeléssel" szembesül. Arno Arnold a tetőfedő koncepciójával egyfajta "moduláris" építőcsomagot mutat be a tetőfedésekhez. Ezek önmagukban is használhatók tetőszerkezetként különböző géptípusoknál, illetve hátsó fallal vagy utólagos felszereléshez.

További hírek

Az ArnoPure egyensúlyt kínál a védőfunkció, a nagyfokú futási simaság és a hosszú élettartam közö...