Katalógus

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link multikódolvasókhoz és képfeldolgozó rendszerekhez

Vision az IO-Linkkel? Ez lehetséges!

Az IO-Link az érzékelőadat-átvitel jövője. A technológia már ma is szabványos a nyomás-, hőmérséklet-, szintérzékelőkben és hasonlókban. A képfeldolgozásban azonban más a helyzet: Sok felhasználónak vannak fenntartásai, hogy az IO-Link a nagy adatmennyiség és az alacsony adatátviteli sebesség miatt eléri a határait. Az ifm O2I multikódos olvasója megmutatja, hogy az IO-Linknek van jövője a képfeldolgozásban.

Nem véletlen, hogy az IO-Link kommunikációs rendszer az iparban diadalmaskodott. A technológia az egyszerűséget és a megbízhatóságot ötvözi. A felépítése is viszonylag könnyen magyarázható. A rendszer különböző érzékelőket és működtetőket tartalmaz, amelyek úgynevezett IO-Link-eszközökként a technológián keresztül egy masterhez kapcsolódnak, amely viszont a magasabb szintű vezérlő interfészét jelenti. Ezáltal független a vezérlőtől és a terepbusztól. A szabványosított IO-Link egyszerűsíti a telepítést és a karbantartást. Ha például az élelmiszeriparban egy hőmérséklet-érzékelő meghibásodik, az gyorsan kicserélhető, és a paraméterezés átvihető az új érzékelőre; a plug & play tehát már nem a jövő víziója. Az IO-Link a pontos mért értékeket interferencia nélkül továbbítja a vezérlőhöz, és átlátható távoli hozzáférést biztosít az érzékelő paramétereihez. A folyamatérték mellett másodlagos információk is lekérdezhetők az érzékelőről és feldolgozhatók. Az eredmény egy Y-útvonal, amely a folyamatértéket továbbítja a vezérlőnek, miközben a mester segítségével az érzékelőspecifikus diagnosztikai adatokat és a memóriaértékeket is elküldi egy IoT-vezérlőnek. A kommunikációs rendszeren keresztül az állapotfigyelés és a prediktív karbantartás is megkönnyíthető. Az IO-Linknek azonban még mindig van egy olyan problémája, amely megnehezíti a használatát egyes alkalmazási területeken. A protokoll három különböző sebességet kínál: 4,8, 38,4 és 230,4 kBaud. Ez teljesen elegendő a hagyományos érzékelőadatok továbbításához, de nem elegendő a képfeldolgozással generálható folyamatadatok továbbításához. Az IO-Link felé mutató tendencia azonban nem áll meg a látórendszereknél. Az O2I multikódolvasóval az ifm megmutatja, hogy az IO-Link már a képfeldolgozásban is használható.

Multicode olvasó kódokhoz és szövegekhez
A multicode olvasó lehetővé teszi különböző 1D/2D kódok és szövegek elemzését egyetlen képen. Ez a gyártási folyamat különböző fázisaiban fontos, és különösen a logisztika profitál a technológiából. Az O2I ellenőrzi a kódok és szöveges információk minőségét, illetve biztosítja a termékkövetést a teljes gyártási folyamat során. Az olvasó olyan gyártási környezetekben is használható, amelyek gyakran sötétek vagy árnyékosak. A beépített RGBW világítás beállítható, így az olvasó még a kód, a szöveg és a háttér közötti bonyolult színkombinációkat is megbízhatóan érzékeli.

Az O21 több szempontból is profitál az IO-Link előnyeiből. Az adatátvitelhez a COM3 szabványt használja 230,4 kbaud sebességgel. A jobb átvihetőség érdekében a 32 bájtnál nagyobb adatokat automatikusan több blokkra osztja, és így gyorsan továbbítja a vezérlőhöz. Az adatblokkok automatikusan szétválnak, és a várakozási idő egyedileg beállítható. Ennek az az előnye, hogy a vezérlőrendszerben nincs szükség speciális funkcióblokkokra. Az IO-Link az átvitel mellett a multikódos olvasó kezelését is megkönnyíti. A felhasználók az érzékelőt közvetlenül a meglévő rendszerinfrastruktúrába telepíthetik. Az olvasó beállítása egy tanítógomb segítségével történik, és néhány másodpercen belül üzemkész. A kódhoz igazodik, majd automatikusan elvégzi a fókuszálást, a kódtípus felismerését és az expozíció beállítását. Ha mégis bonyolultabb feladatokat kell feldolgoznia, akkor bármikor használhatja az Ethernet-interfészt is. Az alapkonfiguráció egy speciális okostelefon-alkalmazáson keresztül lehetséges, amely a triggerek vagy az IP-cím beállítására is használható. Az okostelefon ezután egy adatmátrixkódot generál, amelyet az O2I látómezejében tart. Az érzékelő automatikusan átveszi a kódban tárolt konfigurációt.

Konfiguráció a varázsló segítségével
Az okostelefonos alkalmazáson keresztül történő konfiguráció nem az egyetlen módja a multikódos olvasó beállításának. Az ifm Vision Assistant szoftverrel a vállalat egy olyan eszközt kínál az ipari professzionális felhasználók számára, amellyel az érzékelő még szélesebb körben konfigurálható. különböző logikai funkciók segítségével az érzékelőn belül programozzák a szekvenciavezérlést, így nincs szükség külső kiértékelő egységre. Az O2I egy képen több különböző kódot is önállóan felismer. a kódok a Vision Assistant segítségével könnyen hozzárendelhetők. Az élő kép és a beállítások vizualizációja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mindig áttekintést tartsanak.

Következtetés
Az ifm O2I multikódolvasója bizonyítja, hogy a képfeldolgozás és az IO-Link előnyei korántsem zárják ki egymást, ha az eredmények szedéséről és továbbításáról van szó. Az ifm meg van győződve arról, hogy még az Ethernethez és a terepbuszhoz képest korlátozott adatátviteli sebességgel is egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan megvalósíthatók az alkalmazások - még a látásérzékelőkkel ellátott alkalmazásokban is.

További hírek

Essen, 2023. december - A German Design Awardot ismét az ifm kapja. Miután a zsűri legutóbb 2021-ben a vállalat három termékét tüntette ki a rangos elismeréssel, 2024-ben a moneo RTM állapotfigyelő eszköznek ítéli oda a díjat. Ez az első formatervezési díj, amelyet az ifm egy szoftverterméknek ítélnek oda.
Az ifm electronic új irodájának ünnepélyes megnyitójára szeptember 2022-én került sor számos vendég és alkalmazott jelenlétében.
  • Ultratiszta víz és víz pontos áramlásméré...
Tárgyfelismerés és tárgyvizsgálat egy eszközben
az ifm-nek három oka van az ünneplésre az idei German Design Awards díjátadón. Az LI szintérzékelő, a többfedelű korong és a TCC hőmérséklet-érzékelő elnyerte az áhított formatervezési díjakat.