Katalógus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Eppendorf-díj a fiatal európaiaknak

Investigators 2024: Clemens Plaschka, Ausztria

Hamburg, 2024. június 28.
A hamburgi székhelyű Eppendorf SE élettudományi vállalat idén 29. alkalommal adja át rangos kutatási díját. A független zsűri, amelynek elnöke Prof. Laura Machesky (Cambridge, Egyesült Királyság), Dr. Clemens Plaschka (IMP - Institute of Molecular Pathology, Bécs, Ausztria) lett a 2024-es Eppendorf Award for Young European Investigators (Fiatal Európai Kutatóknak járó Eppendorf-díj) nyertese.
Az 1989-es születésű Clemens Plaschka az RNS hírvivő DNS-t termelő és exportáló molekuláris gépekkel kapcsolatos kutatásaiért kapja a 20 000 eurós díjat. A díjat a mRNS-termelés és -érlelés mechanizmusait feltáró úttörő felfedezései elismeréseként ítélik oda. Az mRNS-termelésben számos összetett sejtgép vesz részt, amelyek feldolgozzák és szabályozzák az mRNS érését és esetleges exportját a sejtmagból a citoplazmába.

"Plaschka strukturális és mechanisztikai vizsgálatai alapvető betekintést nyújtottak abba, hogy a sejtek hogyan fejezik ki a géneket, és munkája hatással van az olyan emberi betegségekre, amelyekben mutációk fordulnak elő a kulcsfontosságú mRNS-feldolgozó gépezetekben" - mondta a zsűri.

Clemens Plaschka: "Nagy örömömre szolgál, hogy megkaptam a Fiatal Európai Kutatók 2024 Eppendorf-díját. Ez a díj különleges elismerés a rendkívül motivált kutatócsoportunknak, amelynek erőfeszítései ezt lehetővé tették. Nagyon hálás vagyok továbbá az IMP és a Boehringer Ingelheim, a ERC, a Bécsi Bioközpontban és azon kívül dolgozó kollégáink, valamint a családom kiváló támogatásáért. A díjjal a humán mRNS kialakulásának szerkezeti mechanizmusait feltáró hozzájárulásunkat ismerik el. Sok kérdés azonban még mindig megválaszolatlan. Az elkövetkező években szeretnénk még jobban megérteni azokat a molekuláris folyamatokat, amelyek szabályozzák az mRNS kialakulásának és megsemmisülésének módját."Az Eppendorf-díj 2024 győztese mellett két döntőst is díjaztak.
Irma Querques, a Bécsi Egyetem Max Perutz Laboratóriumának adjunktusa és csoportvezetője a transzpozonok által közvetített génmanipuláció új stratégiáinak kidolgozásával és a CRISPR-asszociált transzpozíció strukturális alapjainak feltárásával kapcsolatos munkájáért kapja a díjat. "Querques munkája nemcsak új mechanisztikus betekintést nyújt abba, hogy ezek a mobil egységek hogyan teszik lehetővé a helyspecifikus inszerciót, hanem új programozható stratégiákat is a célzott genetikai módosításhoz" - mondta a zsűri.
Phong Nguyen, az utrechti Hubrecht Intézet posztdoktora a szív regenerációjának molekuláris és sejtes mechanizmusaival kapcsolatos kutatásaiért kapja az elismerést. Felfedezte a molekuláris események részletes sorozatát, amelyek a szívizom szerkezeti elemeinek lebomlását és újjáépülését szabályozzák, lehetővé téve a sejtek szaporodását és funkcionális visszaépülését a sérült szívbe. A zsűri megjegyezte, hogy felfedezése alapvető betekintést nyújt a szöveti regeneráció biológiájába, és új célpontokat kínál a szívsérülések jövőbeli terápiás megközelítéseihez.

A díjátadó ünnepségre 2024. június 27-én került sor a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) Advanced Training Centerében.

A pályázati lehetőségekről, a kiválasztási kritériumokról és a fiatal európai kutatóknak járó Eppendorf-díj korábbi nyerteseiről további információk a www.eppendorf.com/award oldalon találhatók.

A Eppendorf SE az 1995-ben alapított Eppendorf Award for Young European Investigators (Eppendorf-díj a fiatal európai kutatóknak) díjjal az orvosbiológiai ágazatban végzett kiemelkedő kutatómunkát ismeri el, és a támogatja a 35 éves korig fiatal európai tudósokat. Az Eppendorf
díjat a Nature tudományos folyóirattal együttműködve adják át. a díjról egy független zsűri dönt, amelynek tagjai: Laura Machesky (University of Cambridge, UK), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner ((Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Spanyolország), Stefan Raunser (Max Planck Institute of Molecular Physiology, Dortmund) és Michael Sixt (Institute of Science and Technology Austria ISTA, Klosterneuburg, Ausztria).

További hírek

A biofolyamat-fejlesztésben az adatok a siker kulcsa. Meg kell érteni, hogy mely kr...

Hatékony kölcsönhatás a kézi és az automatizált pipe...

Az ACT (Accountability, Consistency, and Transparency) címkék a tápért&e...

A Laura Machesky professzor által elnökölt független zsűri a 20 000 eurós díjra Clemensnek a hírv...

A laboratóriumok a nagy áteresztőképességű folyamatokban használt lemezek nagy teljesítményétől é...