Katalógus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Újrahasznosított anyagok mint a következő lépés a nagyobb fenntarthatóság felé a csúcskategóriás laboratóriumi fogyóeszközök esetében

Az élettudományi laboratóriumokban, ahol a pontosság és a tisztaság nem képezi vita tárgyát, a környezetbarát megoldások iránti igény ma nagyobb, mint valaha. A laboratóriumok küzdenek tevékenységük környezeti hatásaival, és tisztában vannak azzal, hogy a műanyag fogyóeszközök iránti egyre növekvő igény nem erőforrás-barát. Ezért a fenntarthatóbbá válás érdekében a jövőben a műanyagból készült laboratóriumi fogyóeszközöknek megújuló vagy újrahasznosított nyersanyagokból kell készülniük.

Az Eppendorf fenntarthatóság iránti elkötelezettsége számos területen megmutatkozik, többek között a laboratóriumi fogyóeszközök 2022-től kezdődően bioalapú nyersanyagokra való átállásában. Ugyanakkor az újrahasznosított anyagok nagy potenciált mutatnak a termék azon részei esetében is, amelyek nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a mintával. Az újrahasznosított anyagok, más néven reciklátumok, általában a PE-ből (polietilén), PP-ből (polipropilén) vagy PET-ből (polietilén-tereftalát) készült, a háztartások vagy vállalkozások által legalább egyszer már kidobott, újrahasznosított műanyagokat jelentik, amelyeket új termékek gyártásához használnak fel.

"A pipettahegyek eldobható állványaihoz használt "Post Consumer Recyclate (PCR)" ipari eredetű, kizárólag a kontaktlencse-gyártás során keletkező maradék anyagokból nyerik" - mondja Brigitte Klose, az Eppendorf SE fogyasztási cikkekért felelős globális marketingmenedzsere."Az orvosi termékek gyártásából származó polipropilénnek ez a fajta "egyetlen forrásból" történő, típuson belüli gyűjtése biztosítja, hogy az újrahasznosított anyag megőrizze azt a tisztaságot és integritást, amely a laboratóriumi fogyóeszközök gyártási folyamatának feltétele. Beszállítóinktól dokumentációt kérünk az újrahasznosított anyag nyomon követhetőségéről, valamint arról, hogy minden folyamat megfelel az EN 15343:2007 szabványnak."


Ez év májusának vége óta az Eppendorf megkezdte azoknak a tartályoknak az újrahasznosítására való áttérését, amelyek a fogyóeszközöket zárják. Ez az átállás kezdetben az egyszer használatos pipettahegyek tartóira vonatkozik, amelyeket jellemzően steril munkát végző laboratóriumokban használnak. Ezek az egyszer használatos állványok nélkülözhetetlenek a pipettahegyek felhasználásához. Az állványok stabilitást és védelmet biztosítanak a pipettahegyeknek, egészen az utolsó hegyig. A pipettahegyekhez hasonlóan ezeknek az egyszer használatos állványoknak is ugyanolyan tisztaságúnak és sterilnek kell lenniük, és eddig nagy tisztaságú, fosszilis alapú polipropilénből gyártották őket. "Ez az újrahasznosításra való áttérés megóvja ezt a korlátozott fosszilis energiaforrást, és az Eppendorf évente több mint 166 tonna CO2 megtakarítást ér el" - mondja Klose.

Az állványok gyártásához használt polipropilén megváltoztatása nem befolyásolja sem a tisztaságot, sem a sterilitást vagy az egyszer használatos állványokban lévő epT.I.P.S.® pipettahegyek stabilitását. Ügyfeleink könnyen, minőségromlás nélkül válthatnak. Ezt a tétel-specifikus minőségi tanúsítványok is igazolják.

.

További hírek

A biofolyamat-fejlesztésben az adatok a siker kulcsa. Meg kell érteni, hogy mely kr...

Hatékony kölcsönhatás a kézi és az automatizált pipe...

Az ACT (Accountability, Consistency, and Transparency) címkék a tápért&e...
Investigators 2024: Clemens Plaschka, Ausztria

A Laura Machesky professzor által elnökölt független zsűri a 20 000 eurós díjra Clemensnek a hírv...

A laboratóriumok a nagy áteresztőképességű folyamatokban használt lemezek nagy teljesítményétől é...