Katalógus

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Gazdaságosabb munkavégzés moduláris szivattyúkkal

Megbízható nyersanyagok kinyerése szappangyártáshoz

A szappanok előállításához a receptúrától függően különböző alapanyagokat kell biztosítani az automatikus továbbfeldolgozáshoz. A paletta a könnyű testű olajoktól vagy parfümalapoktól a félszilárd zsírokon és színszuszpenziókon át a kemény viaszokig terjed. A gyártás után az időnként maró és koptató hatású maradékokat el kell távolítani. A moduláris és robusztus dob- és légműködtetésű membránszivattyúk mindezekre az alkalmazásokra alkalmasak, mivel kíméletesen és megbízhatóan szállítanak sokféle közeget.

Napjainkban a szappanváltozatok túlnyomó többségét speciális receptek alapján, sok egyedi összetevőből állítják elő. Ez a tényleges szappanosítási folyamathoz szükséges nyersanyagok kiválasztásával kezdődik, és az olyan adalékanyagokkal folytatódik, mint az ápolóanyagok, színezőpaszták vagy viaszok, sőt, még a parfümkomponensek is. Minden komponens eltérő tulajdonságokkal rendelkezik a viszkozitás, a kémiai jellemzők vagy a lobbanáspont tekintetében. Mindazonáltal ezeket megbízhatóan és biztonságosan be kell juttatni az automatikus gyártásba a szállítótartályokból. Az 1848-ban alapított Kappus csoport, egy tradicionális vállalat, évente 20 000 tonna alapszappant állít elő. Ehhez a vállalat a heitersheimi telephelyén a szilárd szappan gyártásához a jól bevált Flux szállítószivattyúkra támaszkodik, mivel a szivattyú és a meghajtás moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy mindig a megfelelő szivattyúkonfiguráció legyen beállítható az adott közeghez.

Arugalmas szivattyúk sokféle nyersanyagot szállítanak
A modern szappangyártás nagyrészt automatikus, és az egyes komponenseket az előírásoknak megfelelően keveri össze a kívánt kiindulási termékké. Ebből a célból a különböző tartályokban szállított nyersanyagokat és adalékanyagokat át kell helyezni a gyártótartályokba. Az anyagok sokfélesége ellenére a heitersheimi szappangyártó mindössze három különböző szivattyútípust használ. Ulrich Kneip, a Kappus technológiai vezetője elmagyarázza, hogy miért: "Két F 430 S és FP 42 4S típusú hordós szivattyú és egy rozsdamentes acélból készült FDM 25 S/ TT típusú, levegővel működtetett membránszivattyú biztosítja számunkra a szükséges sávszélességet a gyártásban használt összes anyaghoz, és így drasztikusan csökkenti a pótalkatrészek tárolásával, kezelési utasításokkal és tartalék szivattyúkkal kapcsolatos erőfeszítéseket. A tényleges szivattyú és a meghajtó motor moduláris felépítésének köszönhetően szükség esetén gyorsan cserélhetjük az alkatrészeket. Például egy normál meghajtás szükség esetén gyorsan lecserélhető egy robbanásbiztos modellre, vagy a kívánt áramlási sebesség eléréséhez erősebb motor használható nagy viszkozitású folyadékokhoz. A könnyű motorcsere mellett a gyors szétszerelés a tisztításhoz szintén nem lebecsülendő előny, hogy rugalmasan reagálhassunk a változó termékalkatrészekre."

Kifinomult szivattyútechnológia
A moduláris rendszer az egyszerű kommutátoros motoroktól kezdve a gyakorlatilag kopásmentes folyamatos üzemet biztosító kefe nélküli motorokon át a háromfázisú hajtóműves motorokig vagy a sűrített levegős hajtásig kínál szivattyúhajtásokat. Kérésre a motorok fordulatszám-szabályozással is rendelhetők, például az áramlási sebesség fokozatmentes szabályozása érdekében. Mindkét szivattyúegységben az összes meghajtót a hajtótengely tengelyének tetejére helyezik, és csak egy anyával húzzák meg. Ezáltal a
könnyen és gyorsan cserélhetővé válik. A szivattyúmodelltől, a közegtől és a meghajtástól függően az elektromos meghajtásokkal akár 220 l/perc nyomásig (kb. 26 mWS, kb. 2,6 bar) is szállítható. A légmotor kb. 240 l/perc szállítási teljesítményt ér el 30 mWS (kb. 3 bar) mellett. Az FP 425 modell szívógeometriája alacsony maradékmennyiségre lett kialakítva, és lehetővé teszi például a hordók több mint 99 %-os, azaz szinte teljes kiürítését. A szappangyártáshoz különösen két szivattyútípus bizonyított: az F 430 S típus mechanikus tömítéssel a hajtótengely felé és az FP 424 S típusú tömítés nélküli változat speciálisan kialakított tengelyvezetéssel. A Kappusnál a szappangyártásban használt összes szivattyú rozsdamentes acélból készül, különleges, 1500 mm hosszúsággal (az IBC-k esetében a szabványos hossz 1200 mm), így univerzálisan használható. Szükség esetén olyan anyagokat is használnak, mint a polipropilén, polivinilidén-fluorid, pl. speciális korrozív vagy maró közegek esetében.

Hosszú élettartam
Mindkét szivattyú esetében a külső szállítócső magában foglalja a hajtótengely belső vezetőcsövét. A szivattyú működése szempontjából fontos a hajtótengely jó, sima járású csapágyazása. Itt a szivattyús szakemberek a közegtől függően kétféle megközelítést alkalmaznak: A mechanikus tömítéssel ellátott modellben ez a vezetőcsövet a tengellyel együtt alul, közvetlenül a szivattyún tömíti el a behatoló közeg ellen. Maga a tengely több, a belső csőbe helyezett siklócsapágyban van megtámasztva és vezetve. Ez lehetővé teszi például a 85 °C-ra felmelegített viasz szivattyúzását is, hogy csökkentse annak viszkozitását. Ezzel szemben a tömítés nélküli modell egy spirál alakú vezetőcsapággyal működik a belső csőben, amely körülbelül a tengely közepén helyezkedik el. Működés közben ez az archimédeszi csavarhoz hasonlóan visszavezeti a behatoló közeget a nyitott térbe. Ez teszi ezt a kialakítást különösen alkalmassá alacsony viszkozitású, akár agresszív és gyorsan áramló folyadékokhoz, amelyek nem keményednek meg és nem kristályosodnak ki. A kialakítás megakadályozza a nemkívánatos lerakódásokat a szivattyú belsejében, és ezáltal jelentősen meghosszabbítja a szivattyú élettartamát. Mindkét szivattyúmodell könnyen szétszedhető az egyes alkatrészeire a könnyű tisztítás érdekében.

Amembránszivattyú átveszi az ártalmatlanítást
Ezzel szemben a lúgkészítéshez más szivattyújellemzők szükségesek. Ezért egy robusztus, rozsdamentes acélból készült, levegővel működtetett membránszivattyút használnak, amely 8 bar szállítási nyomáson akár 178 l/perc teljesítményű. A hulladékfolyadékot a gyűjtőaknából egy köztes tartályba szivattyúzza kezelésre. Mivel a szivattyú még a koptató részecskékkel is gond nélkül megbirkózik, ideálisan alkalmas a hulladék ártalmatlanítására. A szárazon futó biztonságos szivattyú száraz önfelszívó, és még az árvíz sem zavarja.
Olajmentes működése lehetővé teszi, hogy ne csak a szappangyártásban, hanem a gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint a szennyvízzel, hígtrágyával, klóros fehérítővel, tisztítószerekkel stb. kapcsolatos alkalmazásokban is használható legyen. A szivattyú az alkalmazástól függően alumíniumból, rozsdamentes acélból, PP-ből vagy polivinilidén-fluoridból készül. A szappangyártás során szivattyúzandó anyagok sokfélesége ellenére a gyártási szivattyúzáshoz mindössze három általánosan alkalmazható szivattyú és néhány motortípus elegendő. A moduláris felépítés lehetővé teszi, hogy a
rendszereket mindig úgy állítsák be, hogy a kész szivattyú megfeleljen a szivattyúzandó anyagnak. A karbantartási költségek, a pótalkatrész-készletek és nem utolsósorban az adminisztrációs költségek, például a szükséges használati utasítások minimálisra csökkennek.

További hírek

Mi az a KLIMAfit?
A KLIMAfit - a Baden-Württemberg tartomány KLIMAfit...

28.11.2023.-.30.11.2023-tól

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Kiállító: FLUX Pumps Co...

12.04.2023 11:00

FLUX - A jövő munkaadója
A FLUX-GERÄTE GMBH elnyerte a "A jövő munkaadója" pecsétet