Katalógus

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Az új generációs ZEISS PRISMO CMM 74 százalékkal lerövidíti a mérési program időtartamát

A ZEISS és a Starrag a minőségbiztosítás új korszakába lép a repülőgépiparban

A ZEISS a Starragnál végzett kísérleti projekt keretében mutatja be az új ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis teljesítményét: a ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications csomaggal felszerelt CMM nagy mérési pontossággal és magas termelékenységgel rendelkezik. A forgóasztal tengely meghatározási idejének 80 %-kal történő jelentős csökkentése és a ZEISS CALYPSO szoftverrel való optimalizált együttműködés csak néhány a számos előny közül.

A svájci Rorschacherbergben székhellyel rendelkező Starrag Group megmunkálóközpontokat gyárt turbinalapátokkal, lapátokkal és egyéb alkatrészekkel foglalkozó gyártási megoldásokhoz. A repülőgépiparban történő alkalmazások nagy hangsúlyt kapnak. Ebben az iparágban a precizitás kulcsfontosságú, és a mérési pontossággal szemben támasztott követelmények az elmúlt években sokkal szigorúbbá váltak. Az ügyfelek világszerte növekvő és nagyon változatos igényei megkövetelik a Starragtól, hogy rendkívül hatékony méréseket biztosítson, amelyek nagyon gyors, rendkívül pontos és könnyen reprodukálható eredményeket adnak.

Ebben a kísérleti projektben a ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis készüléket használták a tesztlaboratóriumban a kritikus és igényes mérések elvégzésére. A Starragot nagyon lenyűgözték a mérési eredmények. Roland Ziltener, a Starrag minőségirányítási vezetője így fogalmaz: "A méréstechnikában a pontosság hagyományosan lassú. De a ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis a ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications (ZEISS CMM gyorsító üzemmód a repülőgépiparban) készülékkel éppen az ellenkezője a helyzet." Ziltener mosolyogva magyarázza: "Ügyfelei mindig "lenyűgözve és enyhe sokkkal" reagálnak, amikor látják, milyen pontosan és gyorsan dolgozik ez az új generációs CMM.

Roland Ziltener Minőségirányítási vezető, Starrag Group A sebesség és a pontosság korábban némileg ellentmondott egymásnak, amíg be nem szereltük a ZEISS PRISMO fortis új generációját.
Új megközelítés a forgóasztalos alkalmazásokhoz
A ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis egy rendkívül dinamikus forgóasztallal van felszerelve, amely jelentősen csökkenti a mérési időt. A ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications csomag a két forgóasztalos mérési lehetőséget, a ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) és a ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA) mérési lehetőségeket is egyesíti. A forgóasztal pozicionálási sebességének és a tengelymeghatározás sebességének javításával új megközelítést kínálnak a forgóasztalos alkalmazásokhoz. A ZVRA 60-ról 12 másodpercre csökkenti a tengelydefiníciós időt. Ez figyelemre méltó, 80 %-os időmegtakarítást jelent egy olyan folyamatban, amelyet a Starrag minden munkadarabnál elvégez. A nagyobb pozicionálási sebesség azt is jelenti, hogy kevesebb szondára van szükség. Ez azt jelenti, hogy a mérések nemcsak gyorsabbak, hanem rugalmasabbak is. A kölcsönös támogatás tekintetében a ZEISS és a Starrag geometriaadatokat cserélt, és együtt dolgoztak a hatékony kontúrfelügyeleti megoldások kifejlesztésén, amelyekkel még jobban meg lehet dolgozni a nehéz geometriákat. A ZEISS a gyakorlatban is segítette a Starragot képzéssel és támogatással.

Az új megoldás helyszíni bevezetése zökkenőmentesen zajlott. A Starrag ebben az összefüggésben a ZEISS CALYPSO szoftverrel kapcsolatos sokéves tapasztalataira is hivatkozhatott. Például a kontúrok egyszerű betanítása már garantált, és Ziltener szerint a csapat megismertetése az új ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis legújabb szoftververziójával és a különböző frissítésekkel "egyáltalán nem volt nehéz". A Starrag nem csak a munkadarabok egyszerű megfelelt/nem megfelelt értékelésére támaszkodik, hanem a gép teljesítményének meghatározásához kiváló minőségű visszajelzésekre is: a ZEISS CALYPSO teljesíti ezeket a követelményeket, mivel rendkívül pontos és megismételhető eredményeket szolgáltat, miközben a további fejlesztésekhez szükséges adatokat és grafikonokat is biztosítja. A szoftver az eredmények egyszerű elemzésével megkönnyíti a Starrag és a beszállítók közötti kommunikációt, mivel "nagyon jó tárgyalási alapot" biztosít az eltérésekről és a megoldásokról.

A mérések most 74%-kal gyorsabbak, megfelelő pontossággal
A kísérleti projekt mindenekelőtt a termelékenység egyértelmű növekedését mutatta. Ziltener megjegyzi, hogy a Starrag több alkatrészt tud mérni kevesebb idő alatt, és "ugyanolyan pontossággal, mint korábban". A termelésnövekedés legnyilvánvalóbb példája, hogy a Starragnak 74%-kal kevesebb időre van szüksége a turbinalapátok mérésére szolgáló szabványos programjának elvégzéséhez. A program korábban 4 perc 30 másodpercig tartott, és a hangsúlyt a megismételhetőségre helyezték. Ma már csak 70 másodperc kell a pontos és reprodukálható eredményekhez. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a vállalat számára a mérendő paraméterek és munkadarabok kiválasztásában. A mérendő turbinalapátok és profilok nagy száma miatt az előnyök jelentősen megnövekedtek. Ziltener elmagyarázza, hogy az új generációs ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis a nagy mérési pontosságával és a nagy sebességével "minden végfelhasználót lenyűgöz a helyszínen", mivel ezt a két tulajdonságot korábban mindig ellentmondásosnak tartották.

Ziltener szerint az új ZEISS PowerSaver funkció "nagymértékben hozzájárul az energiatakarékossági képességünkhöz" - ez a fenntarthatósági előny a jelenlegi energiaválság miatt még fontosabb. A ZEISS PowerSaver könnyen kezelhető, és csak egyszer kell beprogramozni. Ez a funkció a felhasználó által meghatározott leállási időkben nullára csökkenti a fogyasztást, és automatikusan fut a háttérben. Az új lézer alapú rendszerrel a sebesség veszély esetén automatikusan csökkenthető, majd újra növelhető.
A biztonság és a teljesítmény ilyen kombinációja magas szintű üzembiztonságot biztosít, ami természetesen a Starragnál kiemelt prioritás. A rakodás és a működtetés tehát nemcsak biztonságos, hanem a kezelőszemélyzet számára is egyszerű és kényelmes. Végül, de nem utolsósorban az új generációs ZEISS PRISMO család számos ergonómiai újítással nyűgöz le, mint például a karcsúbb kezelőpanel speciális tartóval a jobb munkadarab-kezelés és az összességében jobb hozzáférhetőség érdekében.

A ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis a ZEISS CMM gyorsító üzemmóddal a repülőgépipari alkalmazásokhoz a Starrag további hosszú távú sikerekre összpontosít a minőségbiztosításban. A vállalat számára nem csupán arról van szó, hogy egy adott munkadarab esetében bizonyos eredményeket érjen el. "Képesnek kell lennünk arra, hogy ezeket az eredményeket és adatokat értelmezni tudjuk", majd "megvitassuk azokat belső és külső partnereinkkel" - mondja Ziltener. A ZEISS CALYPSO szoftverrel a kísérleti projekt támogatja az eredmények egyszerű dokumentálását és vizualizálását, még a nem szakemberek számára is. A ZEISS CALYPSO szoftver többrétegű koncepciója ezeket a funkciókat széles rétegek számára teszi elérhetővé. Ugyanakkor a szoftver részletesebb lehetőségeket is kínál a szakavatottabb felhasználók számára. Következtetés: A Starrag már ezzel a kísérleti projekttel új mércét állított fel a minőségbiztosítás terén. A ZEISS-szel való szoros együttműködés, amely a kölcsönös cserén alapul, nagy fejlesztési lehetőségeket kínál a jövőre nézve.

.

További hírek

Legyen naprakész az autóipar és az elektromobilitás dinamikus világában! Szerezzen exkluzív betek...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® a ZEISS-től

Gyémántok a metrológusoknak

Olyan szondát szeretne, amely még lágy ötvözeteknél sem m...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Nehéz, nagyméretű és terjedelmes alkatrészekhez

Digitális esemény 2024. április 15-19. között

A hőmérséklet a mérési folyamatban részt vevő valamennyi komponensre hatással van. Ebben különöse...

A ZEISS PRISMO több mint 30 éve a piac egyik legpontosabb CMM-je, amely megbíz...