Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Cseppteszttervezés: Fiatal gépészmérnöki tehetség az ACE csillapítóira támaszkodik

A kerekesszékek tesztelésekor a gyártók érthető okokból biztosra mennek. Ezért nem kockáztatott három gépészmérnök, amikor a neves Meyra cég megbízásából kifejlesztettek egy kerekesszékek ejtési próbapadját - az ACE miniatűr lengéscsillapítóira támaszkodva védték meg formatervüket.

Arne Hankemeier, Julian Raimann és Tobias Ridder a detmoldi Felix-Fechenbach-Berufskollégiumban végezték el a gépészmérnöki szakképesítéssel rendelkező, államilag elismert technikusok képzését egy munkahelyi tanfolyam keretében. A pedagógiai irányításért Volker Geise felel. Biztosít minket arról, hogy a szakközépiskola gépgyártástechnológia szakirányán nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatorientált munkára. Ezért üdvözölte három végzős diákjának azt a tervét, hogy diplomamunkájuk keretében szorosan együttműködnek a nemzetközi szinten működő kalldorfi MEYRA csoporthoz tartozó MEYRA GmbH-val. A vállalat a világ egyik vezető gyártója a kiváló minőségű kerekesszékeknek, és a rehabilitációs segédeszközök beszállítójaként is nevet szerzett magának. A MEYRA munkatársai saját "Megmozgatjuk az embereket" állításával összhangban világszerte számos fogyatékkal élő embert támogatnak és motiválnak a nagyobb mobilitás és függetlenség elérésében. A MEYRA egyesíti az egyes fő kompetenciákhoz tartozó szakértelmet és tapasztalatokat, hogy új perspektívákat nyerjen és innovatív megoldásokat dolgozzon ki. Az érintettekkel, valamint az orvostudomány, a terápia és az ápolás területéről érkező szakértőkkel folytatott folyamatos párbeszéd, valamint az orvosi ellátó kiskereskedőkkel való szoros együttműködés lehetővé teszi a gyakorlatorientált termékek kifejlesztését.

A MEYRA e holisztikus és gyakorlatorientált megközelítése nagyon is összhangban volt a Felix-Fechenbachs-Berufskolleg tanulócsoportjával, és a technikusok következő generációjához vezető út amúgy sincs messze. Tobias Ridder, a három fiatal munkavállaló egyike ugyanis tervezőmérnökként dolgozik a kerekesszékgyártó személyre szabott gyártási osztályán. Arne Hankemeierrel és Julian Raimannal közösen egy kerekesszékek számára kifejlesztett egy ejtési tesztállványt, amely elsősorban az új modellek teherbírását hivatott tesztelni.


Nagy teherbírásra van szükség

Ezt a tesztberendezést úgy tervezték, hogy minden egyes próbadarabot a megengedett legnagyobb súllyal terhelnek meg, és a tesztállványba hajtanak. Az adott kerekesszéket ezután egy markolóra rögzítik, majd pneumatikusan felemelik, és a rögzítés feloldása után egy előre meghatározott magasságból leejtik. Az emelőszerkezet ütközőlemezének erejét tompítandó és a szerkezet védelmére a három technikusnak az az ötlete támadt, hogy lengéscsillapítókat szereljenek be. Végül is nemcsak a kerekesszékek stabilitását kell bizonyítani, hanem magának a tesztberendezésnek is stabilnak kell lennie, és nem kell néhány ciklus után javítani. A hidraulikus csillapítóelemek mellett szólt az is, hogy lineáris karakterisztikájuknak köszönhetően nem szenvednek visszapattanási hatástól. Ez biztosítja, hogy az amúgy is időigényes ejtési teszt nem húzódik el túlságosan. "Az ACE Stoßdämpfer GmbH előadásának köszönhetően, amelyet a tanórák keretében vehettünk részt, tudtuk, hogy a lengéscsillapítók nem csak csillapítási tulajdonságaik tekintetében oldják meg jobban a nekik szánt feladatokat.hozzájárulnak ahhoz is, hogy a tesztelés csendesebb, mint például acélrugókkal vagy gumipufferekkel történő csillapítás esetén" - emlékszik vissza Arne Hankemeier. Mivel a lehetséges esetek bármikor megjeleníthetők a www.ace-ace.de honlapon, és a megfelelő termékek közvetlenül is megrendelhetők, a diákcsapat a langenfeldi ACE-hez fordult. Nagy örömükre az értékesítési mérnökök nemcsak megerősítették a diákok tervezési adatait, hanem négy kis lengéscsillapító mintáját is ingyenesen rendelkezésükre bocsátották. Ez a megközelítés az ACE-nél évek óta bevett gyakorlat, mivel a vállalat azt tapasztalta, hogy az ilyen támogató intézkedések és a fiatal egyetemistákkal és műszaki főiskolásokkal való együttműködések gyakran innovatív megoldásokat, sőt új termékcsaládokat eredményeznek. Végül, de nem utolsósorban, mind a kerekesszékeket gyártó MEYRA, mind az ACE, mint mindenféle csillapítási megoldások szállítója ugyanazt a célt tűzte ki maga elé: tanácsokkal és támogatással ellátni az ügyfeleket, hogy azok minél többet tudjanak önállóan tenni.


A hidraulikus csillapítóelemek problémamegoldók

Miután a csapat megkapta a négy MC25EUM mini lengéscsillapítót az ACE-től, minden nagyon gyorsan történt: a hidraulikus elemek arra predesztináltak, hogy kompakt kialakításuknak köszönhetően gyorsan integrálhatók legyenek a meglévő konstrukciókba. A gördülő membránnal és anélkül is kapható lengéscsillapítók a tömegek gyors és roncsolásmentes fékezésével a gépek széles körét optimalizálják. Az ügyfelek választhatnak az állítható és az önbeálló változatok között. A Detmold esetében az önbeálló típusokat használták. A tömör anyagból készült csillapítók külső testét hőmérsékletstabil olajjal töltik fel, és beépített fix ütközővel is rendelkeznek. A gépelemek szintén karbantartásmentesek. Az alkalmazott típusok 2,8 Nm/ütem energiafelvételre alkalmasak 6 mm-es löket mellett. A három szakközépiskolai végzős csapatmunkája a teljes projekt során tökéletesen működött. Tobias Ridder a tervezésért, Arne Hankemeier és Julian Raimann pedig az elrendezésért és a dokumentációért felelt. Az ACE négy alkatrészének integrálása végül is egy kis feladat volt, mondja Arne Hankemeier, és ezt a pozitív következtetést vonja le: "A finom menet segítségével pontosan el tudtuk végezni a beállítást, és a záróanyával megbízhatóan az előre beállított pozícióban tudtuk tartani. A csillapítók megbízhatóan, csendesen és gyorsan tompítják a megengedett terhelést, és teljes mértékben betöltik rendeltetésüket. Azt a pozitív tapasztalatot is szereztük, hogy egy nagy teher a legkisebb helyen is szinte hangtalanul és visszapattanás nélkül lassítható."


További hírek

A digitalizációt és a lean menedzsment megközelítést sok vállalatnál üdvözlendő fogyókúrának teki...

A kerekesszékek tesztelésekor a gyártók érthető okokb&...

A vészleállító szakemberek ünneplik a filmes és televíziós premiereket
Ha az ipari csillapítási technológiáról van szó, az ACE az egyik első választási lehetőség a legtöbb mérnök és tervező számára világszerte. Nem számít, hogy a szakemberek manapság milyen megkeresésekkel fordulnak hozzájuk, az ACE mindig gyorsan válaszol rájuk, akár online, akár személyes kapcsolatfelvétel útján a helyszínen.

A kerekesszékek kialakításában még sok a javítanivaló. Ezt mutatja az egytengelyes Hoss Mobility,...

Könnyítés a kezelés és az átalakítás során: univerzális csavarhúzó gázhúzó rugóval és strukturális csillapítókkal az ACE-től