Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Felvétel, TUBUS! ACE szerkezeti csillapítók filmforgatásokon

Ami a kaszkadőrök a filmsztároknak, az a TUBUS szerkezeti csillapítók a drága filmes kamerarendszereknek: akciójelenetek közben mindent elviselnek, és egyben megelőző balesetvédelmet is nyújtanak. A kaszkadőrökkel ellentétben ezek az ACE szilárdtest-csillapítók több mint egymillió kemény ütést és rezgést bírnak ki sértetlenül. Elég ok az IDEA VISION GmbH filmtechnikai mérnökei számára, hogy fontos szerepet szánjanak ezeknek a csillapítóknak.

"Semmi sem olyan jó, amit ne lehetne tökéletesíteni" - mondja Mark Fellinger az IDEA VISION GmbH-tól. A bajorországi Kolbermoorból származó vállalat többek között mechanikus és elektronikus rendszereket fejleszt, tervez és értékesít a filmipar számára. Az IDEA VISION a stabilizált kameraplatformokra is specializálódott. "A német minőségi szabványok, a maximális rugalmasság az alkalmazásban, az egyszerű kezelés és a sokféle hordozóra való gyors rögzítés keverékére összpontosítunk" - jellemzi Fellinger a vállalkozást. Ezek a jellemzők a langenfeldi ACE Stoßdämpfer GmbH munkájára is érvényesek, így nem meglepő a két vállalat együttműködése az IDEA VISION Hybris lengéscsillapítója esetében.


Probléma: A kameramozgások simábbá és kevésbé rángatózóvá tétele
A Hybris lengéscsillapítókat professzionális filmkamerák, motoros kardánok vagy stabilizált kamerafejek alá- vagy fölérendeléséhez tervezték. Ezzel a 14 kg-os stabilizáló rendszerrel a professzionális operatőrcsapatok kompenzálhatják az autók, motorok vagy hajók vezetése közbeni filmezéskor fellépő rezgéseket és rázkódásokat. Az állítható lineáris indukciós fék és a rugós rendszer stabil platformot képez a filmezéshez a Hybris lengéscsillapítókkal. Az alkalmazáson keresztül konfigurálható és vezérelhető működésnek köszönhetően a rendszer érintés nélkül működtethető, nagy pontossággal működik, emellett kopásmentes és időjárás-független. A fékezési és csillapítási teljesítmény a mágneses örvényáram elvnek köszönhetően rendkívül pontos, és elkerüli a rendszer minden részének és a kapcsolódó alkatrészeknek, például a kardánoknak vagy a kameráknak a közvetlen mechanikai terhelését. Ezek tömege 1 kg és 40 kg között lehet, és a Hybris lengéscsillapítóval csillapíthatók 46 cm rugóút felett. Mivel a rendszert gyakran használják zord környezetben, például egyenetlen terepen, tengeren és versenypályákon, a tervezők további csillapítást kerestek. Ennek célja az volt, hogy a rugóút végén lágy megállást biztosítsanak, és így a kamera stabil képét is megőrizzék. A kívánt csillapító elemet a maximális rugóút korlátozására is fel kellett használni, amikor a kamerás csapatok közvetlenül a talaj fölött, rázós terepen akartak filmezni. Ebben az esetben a cél az volt, hogy elkerüljék az egész rendszer nem kívánt ütközését.


Megoldás: Tanácsadás és tesztek vezettek a megfelelő szerkezeti csillapítókhoz

Az ACE általában az ügyfelekkel együtt dolgozik a megfelelő csillapítási megoldás meghatározásán a tervezési adatok alapján. Számos szabványos megoldás is megtervezhető az ACE weboldalán található számítási és konfigurációs eszközök segítségével: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Mivel azonban a filmezéshez különböző súlyú berendezések szükségesek, és nincs két egyforma kameramozgás, ebben a különleges esetben gyorsan világossá vált, hogy nemcsak kiváló minőségű csillapítási megoldásra, hanem rugalmas szállítóra is szükség van. Hamarosan kiderült, hogy az ACE mindkettőt biztosítani tudja. Mark Fellinger Kolbermoorban nem rendelkezett olyan műszaki szakértővel a langenfeldi székhelyű vállalat németországi értékesítési hálózatából, akivel kapcsolatba léphetett volna. Ehelyett Hans-Jürgen Greindl, az ACE Ausztriáért felelős értékesítési mérnöke kereste fel, mivel az ő útja a legrövidebb volt az ACE linzi telephelyéről. Amikor egy kis lengéscsillapítókkal végzett teszt nem elégítette ki teljesen, Hans-Jürgen Greindlnek jó ötlete támadt: "Miután megláttam a Hybris lengéscsillapítók könnyű alumínium-titán vázát, egyértelmű volt, hogy a mi TUBUS szerkezeti lengéscsillapítóinkat is gyorsan és egyszerűen, minden fordulatra, gyakorlatilag méretre gyártva lehet rájuk csavarozni." A csőszerű formájuk miatt TUBUS néven ismert strukturális lengéscsillapítók ideális alternatívát jelentenek a hidraulikus kis- és ipari lengéscsillapítókkal szemben, ha a lassulásnak nem kell teljesen lineárisnak és pontosnak lennie. Az ACE több mint 140 különböző változatban kapható lengéscsillapítóként a TUBUS-okat tömegek lassítására használják, különösen szélsőséges üzemi körülmények között. "A több mint egymillió terhelési ciklust meghaladó élettartamukkal a várhatóan nagyszámú lökésnek is megfelelnek, mivel különösen a filmforgatásokon gyakran meg kell ismételni az egyes felvételeket és szekvenciákat" - hangsúlyozza Hans-Jürgen Greindl.

A co-poliészter elasztomerből készült sokféle lengéscsillapító közül a partnerek a radiális változatok mellett döntöttek. Ezek előnye, hogy különösen lágyan lassítanak, és így biztosítják a kívánt egyenletes képet. A 17 mm-től 60 mm-ig terjedő lökethosszal kaphatók, és kompakt kialakításuknak köszönhetően könnyen beépíthetők a meglévő konstrukciókba is. A kisméretű alkatrészek 1,2 Nm/löket és 146 Nm/löket közötti energiát képesek felvenni. Annak érdekében, hogy ne csak jó, hanem ideális eredményt érjenek el, a csapat szorosan együttműködött a végül használt TR83-50 megtalálásában. Mint e család minden képviselője, ezek is karbantartásmentesek és beépítésre készek, alig melegszenek fel, ezért egyenletes csillapítási teljesítményt biztosítanak. Az 50 mm-es lökethosszal most már minden kameramozgáshoz biztosítanak olyan csillapítókat, amelyek akár 45 Nm/ütem energiaelnyeléssel is képesek ellenállni az egyedi terheléseknek. Az elégedett Mark Fellinger az IDEA VISION GmbH mottóját látja megerősítve: "Semmi sem olyan jó, hogy ne lehetne javítani." És már várhatjuk a Hybris lengéscsillapítók segítségével forgatott filmek akciójeleneteit.

További hírek

A Swiss Science Center Technorama 500 kísérleti állomásán a l&...

A sporttudósok hidraulikus gépelemeket is használnak tervezéseikben....

A COVID-19 elleni mRNS-vakcina szállítása a Biontech/Pfizer cégtől va...

A méretező szoftverek, valamint a CAD-adatok és szimulációk mellett a...

Az ACE Stoßdämpfer GmbH már nem csak konfigurációs és sz&a...

A digitalizációt és a lean menedzsment megközelítést sok vállalatnál üdvözlendő fogyókúrának teki...