Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

A COVID-19 vakcinák szállítása: biztonságosan dombon és völgyön át rezgéscsillapítókkal

A COVID-19 elleni mRNS-vakcina szállítása a Biontech/Pfizer cégtől valódi logisztikai kihívást jelent. Egyrészt a fenntartandó hűtőláncok miatt, másrészt pedig azért, mert az utaknak a lehető legkevesebb rezgéstől mentesnek kell lenniük. A GPS-Kärnten GmbH erre egy érdekes konstrukciós megoldást valósított meg az ACE Stoßdämpfer GmbH alkatrészeivel.

Mobil operatív COVID oltócsoport kis- és középvállalkozások számára

Karintia az egyetlen tartomány Ausztriában, amelynek lakossága csökken. Az Ausztriában maradt kivándorlók több mint kétharmada 15 és 34 év közötti. Ez derül ki a Karintiai Alkalmazott Tudományok Egyetemének tanulmányából [1]. Legtöbbjük Bécsbe és Stájerországba költözik. Ez azt jelenti, hogy Karintiát különösen érinti a vidéki népesség elöregedése. Ez a SARS-CoV-2 vírus elleni immunizálás terén is különleges kihívásokat jelent. A koronajárvány ismert terhei miatt számos intézkedést vezettek be annak érdekében, hogy a COVID-oltásokhoz a lakosság minél szélesebb rétegei könnyen hozzáférhessenek, a vonatkozó törvények, rendeletek, rendeletek és egyéb szabályozási előírásoknak megfelelően. Ezért született meg az ötlet, hogy a munkahelyi lakosságot is elérjék. Ennek érdekében egy mobil oltási buszt helyeztek üzembe a 100 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások számára. Ezt az oltási buszt a jogosult munkáltatók kérhették alkalmazottaik 1., 2., 3. és 4. oltására.


Amikor a GPS-csapat elkezdett dolgozni az ötleten, az egyik cél az volt, hogy a megfelelően hűtött Biontech-dózisokat a lehető legkevesebb rezgés nélkül szállítsák. Ellenkező esetben a vakcinában lévő lipid nanorészecskék szerkezete tönkremehet, ami a liposzómák összeolvadásához és adagolási pontatlanságokhoz vezethet [2]. Mivel a Biontech termék adagja mindössze 30 µg, a kis hibáknak komoly következményei lehetnek. Ennek elkerülése érdekében internetes keresést indítottak. A rezgéscsillapítók keresése során a csapat az ACE Stoßdämpfer GmbH weboldalára bukkant. A langenfeldi székhelyű vállalat ügyfelei többnyire a kezelő- és automatizálási, élelmiszer- és orvostechnikai, autó- és bútoriparból érkeznek. Ezekben és más iparágakban a tervezési elemek meghatározásának szokásos eljárása az, hogy a jellemző adatok széles skálája alapján számolnak ki egy egyedi megoldást. A megfelelő tervezést vagy a langenfeldi szakemberek végzik el, vagy egy konfigurációs vagy tervezőeszköz segítségével, amelyek közül az ACE többfélét ingyenesen kínál ezen a linken:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

A szoftver olyan egyszerűen és intuitívan van tartva, hogy az ideális alkatrészeket rövid időn belül javasolják, és a kapcsolódó online áruháznak köszönhetően éjjel-nappal megrendelhetők. Ausztriában ebben az esetben több okból is minden másképp alakult.

Az ACE hozzájárul a világjárvány elleni küzdelemhez


A GPS-csapat úgy döntött, hogy magát a tervezést nem online végzi el. Ezért közvetlen kapcsolatot létesítettek Hans-Jürgen Greindllel az ACE-től. Az Ausztriáért felelős értékesítési mérnök nemcsak gyors reagálásával és szakértői tanácsaival nyűgözte le a GPS-csapatot, hanem azzal is meglepte, hogy az általa online meghatározott lengéscsillapítókat rövid időn belül ingyenesen rendelkezésre bocsátotta: "Normális esetben cégként és a STABILUS csoport részeként hajlamosak vagyunk a szakközépiskolákat és műszaki egyetemeket, illetve azok hallgatóit ilyen módon támogatni, hogy a következő generáció már korán eligazodhasson a rezgéstechnika vagy a csillapítási megoldások területén. Ez és az INNOVACE diákpályázatunk egyébként rendszeresen új megközelítéseket és termékeket eredményez" - magyarázza, megjegyezve, hogy ebben az esetben a GPS jótékonysági célja és a világjárvány elleni küzdelem célja volt a döntő tényező.


A GPS viszont meglepetéssel szolgált az ACE szakértőjének: "Mivel a csillapítandó szerkezet becsült össztömege kevesebb mint 100 kg, négy CM-VSC1-2-M8 csészekötegre való szerelésben gondolkodtam. Amikor azonban a GPS csapata ezután összesen 8 ilyen nagy teherbírású rezgésszigetelőt rendelt, azt feltételeztem, hogy két, az oltóanyagadagokkal teli hűtőszekrényt kell majd megnyugtatni. Az, hogy a GPS ehelyett egy dupla tárolórendszert valósított meg, először meglepett, de azt mutatja, hogy mennyire komolyan vették a szállítás során megsemmisülni nem tudó lipid nanorészecskék problémáját"." Ennek eredményeképpen a GPS műhelyeiben szendvicsszerkezetes megoldás született, amelynek mottója: Nagyon-nagyon biztosra megyünk!

Rezgéscsillapítók a rezgések és ütések ellen


Az ACE által szállított csészekötők hatékonyan védik a szerkezeteket és alkatrészeket mindenféle rezgés és ütés ellen. Általában azonban a terhelések a rendszer sajátjai, azaz egy teljes szerkezet felépítéséből, méreteiből és a meghajtások méreteiből vagy más rezgésforrásokból adódnak, amelyek a rezgéseket okozzák. A GPS mobil oltóállomás esetében azonban a rezgéseket és lökéseket a macskaköveken, járdaszegélyeken és kátyúkon való áthajtás okozza, ezért azok nem kiszámíthatóak. A GPS ezért is döntött a kettős csapágyazás mellett. A 16 Hz és 35 Hz közötti sajátfrekvenciával és a hűtőszekrény tárolási pontonkénti 3 kg és 16 kg közötti terhelési tartományával már számoltak egy pufferrel. Az értékek megduplázásával az oltómobilt szinte szedánná lehetett alakítani. Ennek eredményeként a szállítás során egyik minta sem vált használhatatlanná. A gépelemek szakadásbiztos védelme fontos ehhez, amikor a vidéki területeken a dolgok eldurvulnak. Kis méretük pozitív mellékhatása volt a megvalósított szendvicsmegoldásnak. Ebben az esetben azonban nem játszottak szerepet a szabadon választható beépítési pozíciók, amelyek X, Y vagy Z tengelyben is dönthetők és igény szerint alakíthatók.


Ezek a kompakt segítők alapfelszerelésként neoprénnel vagy természetes gumival mint csillapító anyaggal kaphatók, de szilikonnal is bevonhatók, hogy szélsőséges hőmérsékleten vagy nagyon erős ütések esetén is nagyfokú csillapítást biztosítsanak. A rezgéscsillapítók mindenféle terheléshez használhatók toló, nyomó és húzó irányban, és központi menettel vagy átmenő furattal kaphatók. A GPS-nek és az ACE-nek így együtt sikerült alacsony küszöbű oltási szolgáltatást eljuttatni Karintia tartomány távoli zugaiba.

További hírek

A Swiss Science Center Technorama 500 kísérleti állomásán a l&...

A sporttudósok hidraulikus gépelemeket is használnak tervezéseikben....

A méretező szoftverek, valamint a CAD-adatok és szimulációk mellett a...

Az ACE Stoßdämpfer GmbH már nem csak konfigurációs és sz&a...

Ami a kaszkadőrök a filmsztároknak, az a TUBUS szerkezeti csillapítók a drága filmes kamerarendsz...

A digitalizációt és a lean menedzsment megközelítést sok vállalatnál üdvözlendő fogyókúrának teki...