Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

11.09.2024 01:09

Fizika, amit megérinthetsz: ACE biztonsági csillapítókkal a hosszabb karon

A Swiss Science Center Technorama 500 kísérleti állomásán a látogatók testközelből tapasztalhatják meg a természet és a technológia jelenségeit. A winterthuri tervezőcsapat a BIBUS AG-val és az ACE Stoßdämpfer GmbH-val együttműködve kereste a legmegfelelőbb csillapítást a forgásponton egy nagyméretű hintához, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közvetlenül megtapasztalják a mozgatóerőket.

Technorama: természeti és technológiai jelenségek közvetlen megtapasztalása Winterthurban

A Svájc északi részén fekvő Winterthur az ország hatodik legnagyobb városa, több mint 100 000 lakossal. Zürich kanton második legnagyobb városaként Winterthur korábban fontos ipari helyszín volt, ma pedig 16 múzeumával szolgáltatási, oktatási, kulturális és szabadidős központként messze az ország határain túl is ismert. Különleges szerepet játszik itt a svájci tudományos központ, a Technorama. Ez a múzeum a természet és a technológia több száz jelenségének közvetlen megtapasztalását teszi lehetővé, hiszen a látogatókat arra invitálják, hogy segítsenek a kísérleti állomásokon, minden érzékszervükkel tapasztalják meg a természeti jelenségeket, és manipulálják a kiállítási tárgyakat, hogy szó szerint megértsék a világot. A Technoramában mindent megérinthet, játszhat és kísérletezhet. A tapintás tehát kifejezetten ösztönözve van ebben a múzeumban, és a Science Centerben a tanulás játékosan zajlik, akár bent, akár kint, akár bent a szabadban, akár jó, akár rossz időben. A svájci Pro Technorama társaság, a Tudományos Központ mecénásainak egyesülete évente több mint 300 000 látogatót számlál, és büszke arra, hogy Winterthur város múzeumlátogatóinak több mint felét itt tartja. Magában a Tudományos Központban egy motivált, jóval több mint 100 fős csapat 1982 óta folyamatosan új kiállítási tárgyakkal és laboratóriumokkal ösztönzi a kíváncsiságot és a tudomány és a technológia iránti lelkesedést.


A kiállítás a friss levegőn teszi kézzelfoghatóvá a tőkeerőket

"A keverék teszi a vonzerőt. A természeti jelenségeket bemutató interaktív kiállítások mellett látványos előadások, bemutatók és izgalmas műhelymunkák sora várja a látogatókat a biológia, a kémia és a fizika témakörében. Az összesen hét laboratóriumban szakértői segítséggel önállóan kísérletezhetsz, és az évszaktól függően előtte vagy utána a beltéri és kültéri területeinken engedheted ki a gőzt" - magyarázza Juliana Campos, a Technorama kommunikációs és marketing vezetője. Ez utóbbira a nyári hónapokban például egy olyan kiállításon nyílik lehetőség, ahol a látogatók szó szerint ráülhetnek a hosszabb karra. Ez egy olyan különleges konstrukciójú hintaló, amelyen egy személy akár három másik embert is fel tud emelni, még akkor is, ha azok együtt sokkal nehezebbek. Az erők saját bőrén való megtapasztalása érdekében a hosszabb karon ülő személy egy három méterrel a megfelelő pozícióba mozgatható ülőlapot húzhat, majd a rövidebb karon ülő egy, két vagy akár három, esetleg nehezebb, egyensúlyban vagy magasabban ülő ellenfelet tarthat kordában. Mivel ez gyakran sokkal mozgalmasabb, mint egy laboratóriumban vagy tanteremben, a Jürg Oppliger műhelyvezető által vezetett csapat arra törekedett, hogy a lehető legbiztonságosabb és legtartósabb legyen ez a kiállítási tárgy. A rajzon (1. ábra) elsőként a masszív gerendák és a karok finom, mégis robusztus rácsszerkezete tűnik fel. Simon Michel a Technorama műhelyének alkalmazottjaként és a hintaszerkezet tervezőjeként a tervezés egyik fázisában hidraulikus ipari lengéscsillapítókat biztosított a forgáspontnál, hogy közvetlenül lassítsa a két különböző hosszúságú gerendára ható erőket. A megálló biztonsági elemeként egy szilárdtest-csillapítót is beépített (2. ábra), hogy mind a lengőkar végei, mind maga a lengőkar sértetlenül vészelje át a legvadabb emelési kísérleteket is.

A billenőkar megfelelő lengéscsillapítóval való ellátása

Simon Michel beszámol a kiállítási tárgy tesztelési szakaszáról, amelynek során a technikusok kezdetben a szerkezetet a forgáspontokon kizárólag szilárdtest-csillapítókkal szerelték fel. Ezek a mért csillapítás szempontjából nem bizonyultak megfelelőnek, ami főként a billegésben nyilvánult meg. "Ennek eredményeképpen a végállásban túlzott nyomatékokat észleltünk a támaszoknál, majd úgy döntöttünk, hogy javítunk a csillapításon, hogy a látogatók számára simábbá tegyük az utazás élményét, és fenntarthatóbbá tegyük a kialakításunkat" - emlékszik vissza. Az, hogy a tervrajzon még látható hidraulikus ipari lengéscsillapítókat nem használták Winterthurban, a BIBUS AG csillapítási szakértőinek köszönhető, akiket Simon Michel az interneten végzett kutatás után hívott fel.

A svájci BIBUS csoport hidraulikus és pneumatikus meghajtási és vezérlési rendszerek, valamint komplett rendszerek szállítójaként ismert. A Zürich Oberlandban található Fehraltorfból származó vállalat ismert beszállítók hidraulikus és pneumatikus alkatrészeit is értékesíti, és ezeket speciális gépekhez vagy különleges konstrukciókhoz - mint például a svájci Science Center Technorama esetében - bármilyen mennyiségben, akár kis mennyiségben is kínálja. Az ipari lengéscsillapítók és hasonló alkatrészek esetében a vállalat már évtizedek óta a németországi ACE Stoßdämpfer GmbH megoldásaira támaszkodik. Michael Weber, a BIBUS AG csillapítástechnikai részlegének csoportvezetője és az ACE langenfeldi műszaki értékesítési részlegének munkatársai mindig szorosan együttműködnek. Ebben az esetben Christoph Berninget, az ACE műszaki értékesítési munkatársát kérték fel. Ő emlékszik vissza: "Nagyon vonzónak találjuk ezt az alkalmazást, mert különösen a gyermekek és a fiatalok célcsoportja számára lehetővé teszi, hogy játékos módon fedezzék fel a tőkeáttétel törvényszerűségeit. Más napi munkáinkhoz képest ez az alkalmazás a csillapítóelemek kialakítása szempontjából is szokatlan volt." Ez elsősorban annak a már röviden említett különlegességnek köszönhető, hogy a konstrukcióban három rövid karral rendelkező ülés található az egyik oldalon, és egy hosszú karral rendelkező ülés a másik oldalon, ahol a karok meghosszabbítása vagy lerövidítése érdekében a köztük lévő távolság még mindig állítható. Ez megnehezítette a pontos csillapítás kiszámítását a forgáspontoknál, mert túl sok változó volt. Ezért minden további nélkül tartottak egy csapatmegbeszélést, amelyen Simon Michel a Tudományos Központból és az ACE-BIBUS Berning-Weber duó megvitatta a különböző csillapítási lehetőségeket, és azt, hogy a csillapítás milyen hatást érjen el a legjobban. A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a konstrukció védelme érdekében bizonyos mértékű csillapítást és ezáltal az energialeadás nagy részét el kell érni, de ugyanakkor még mindig elegendő energiát kell visszatartani a rendszerben ahhoz, hogy a billegés élménye lehetővé váljon és megmaradjon a szórakozási faktor.


További hírek

A sporttudósok hidraulikus gépelemeket is használnak tervezéseikben....

A COVID-19 elleni mRNS-vakcina szállítása a Biontech/Pfizer cégtől va...

A méretező szoftverek, valamint a CAD-adatok és szimulációk mellett a...

Az ACE Stoßdämpfer GmbH már nem csak konfigurációs és sz&a...

Ami a kaszkadőrök a filmsztároknak, az a TUBUS szerkezeti csillapítók a drága filmes kamerarendsz...

A digitalizációt és a lean menedzsment megközelítést sok vállalatnál üdvözlendő fogyókúrának teki...