Katalógus

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

A PFISTERER támogatja a TenneT-et egyenáramú csatlakozással - DolWin kappa offshore platform sikeres telepítése

Winterbach, Németország - 2023. november 7

A DolWin kappa tengeri platformot sikeresen telepítették Alsó-Szászország partjainál a TenneT DolWin6 hálózati csatlakozási projektjének részeként. A jövőben átalakítja a Három szélerőműből származó váltakozó áramot (AC) 155 kV-ról 362 kV-ra, majd 320 kV-os egyenáramra (DC), majd gyakorlatilag veszteségmentesen továbbítja azt a szárazföldre. A platform az első, amely két gázszigetelt kapcsolóberendezéssel (GIS) rendelkezik erre a célra. Ezt megelőzte a PFISTERER által a spanyolországi Cádizban végzett sikeres nagyfeszültségű tesztelés a HV-berendezésen
Cádiz. Az átviteli rendszerüzemeltető TenneT a DolWin kappa esetében is a PFISTERER CONNEX termékcsaládba tartozó dugaszolható beltéri CONNEX nagyfeszültségű szerelvényekre támaszkodik.

Összesen a DolWin6 már a 13. tengeri hálózati csatlakozás a TenneT-től Németországban. Az átvitelirendszer-üzemeltető az Európai Unió offshore szektorának egyik vezetője. Az új 900 MW-os csatlakozás elméletileg több mint egymillió háztartást lát el megújuló szélenergiával az Északi-tengerről, és ezáltal tovább erősíti az ellátás biztonságát Németországban és Európában. A PFISTERER támogatja a projektet és a fővállalkozó SIEMENS Energy megbízásából a platform építését - az átfogó mérnöki és tervezési szolgáltatásoktól a kábelek telepítésének felügyeletéig. A PFISTERER ezt követően átvette a nagyfeszültségű szerelvények felszerelését és a teljes nagyfeszültségű kábelezés végső nagyfeszültségű vizsgálatát. Többek között mintegy 200 darab 6-S méretű CONNEX csatlakozót, a PFISTERER-től származó epoxigyanta hüvelyeket és összekötő dobozokat szereltek be a tartós biztonságos energiaátvitel érdekében.


Azelső gázszigetelt kapcsolóberendezés az egyenáramú átvitelhez
A DolWin kappa konverterplatformon most először két GIS-rendszer található - egy a váltakozóáramú (AC) oldalhoz és egy az egyenáramú (DC) oldalhoz a szárazföldi tenger alatti kábelcsatlakozáshoz. Ez jelentős helyzeti előnyöket kínál a platformon belül. A PFISTERER kezdetben kiszámította a különböző kábelcsatlakozások áramerősségét és energiaterhelését - a platformon belüli szélerőművi csatlakozástól a 155 kV-os szinten lévő GIS-en keresztül a transzformátorig, majd onnan a 362 kV-os egyenáramú oldalon lévő második GIS-ig. A PFISTERER így támogatást tudott nyújtani a belső kábelezés tervezésében és kiválasztásában, valamint az összes telepítési folyamat időoptimalizált tervezésében. A PFISTERER a helyszínen felügyelte és dokumentálta a kábelek telepítését, mind Cadizban, mind az Északi-tengeren, majd koordinálta és elvégezte a HV-csatlakozók és az epoxigyantás kötések telepítését. Az offshore platformok szegmensében meglévő projekttapasztalatok alapján a kábelfektetési munkafolyamatokat optimalizálták és a projekt kihívásaihoz igazították.
Ez lehetővé tette az összetett logisztika és a szoros projekt ütemterv kezelését A PFISTERER támogatja a TenneT egyenáramú csatlakozással - DolWin kappa offshore platform sikeres telepítése.

Éjszakai nagyfeszültségű teszt
Egy végső nagyfeszültségű teszt biztosítja a rendszerek integritását 155 kV-os és
362 kV-os feszültségszinteken, miután az összes szárazföldi
telepítés befejeződött. Annak érdekében, hogy ne akadályozzák a platformon folyó egyéb munkálatokat, ezeket a teszteket éjszaka végezték el. A tesztfeszültség betáplálásához egy PFISTERER-dugóval és gázszigetelt könyökcsuklóval ellátott mobil tesztkocsit csatlakoztattak a platformhoz egy tesztkábelen keresztül. A PFISTERER-csapat a platform átalakítótermében a 362 kV-os GIS-hez is megfelelő csatlakozást készített. Az illesztéseket és a kábeleket is többször át kellett helyezni, hogy mindhárom fázist tesztelni lehessen. A platformot végül 2022 márciusában adták át. 2022 augusztusában Rotterdamon keresztül megkezdte útját az Északi-tengerre, ahol a partoktól 45 km-re telepítették.

Sikeres tengeri kábelcsatlakozás a nyílt tengeren
A redundancia és a hálózati biztonság növelése érdekében a DolWin kappa csatlakozik a tengeren lévő DolWin beta testvérplatformjához. A DolWin gamma projekthez hasonlóan a PFISTERER ezt is egy 155 kV-os Feltoflex hídcsatlakozással valósította meg. A két platform között mintegy 2 kilométernyi kábelt húztak át, és epoxigyanta kötésekkel és CONNEX csatlakozókkal kötötték össze  . A tengeri telepítés mellett a PFISTERER részt vett a HV-kábelcsatlakozások végső tesztelésében is.

A TenneT már régóta támaszkodik a PFISTERER biztonságos és bevált CONNEX HV csatlakozóira tengeri projektjei során. Ezeket használják a DolWin alfa, DolWin béta, DolWin gamma és DolWin epsilon hálózati csatlakozásokban és offshore platformokon, valamint számos műholdas platformon. A Siemens Energy a DolWin kappa platform építéséért felelős fővállalkozó. A PFISTERER csoport a helyi csapatokkal és a spanyolországi, németországi és svájci kirendeltségeivel nyújtott támogatást.

További hírek


Winterbach, Németország - 2024. február 06. - A PFISTERER CONNEX dugaszolható csatlakozóren...

Karl-Heinz Pfisterer az SE felügyelőbizottságának tiszteletbeli elnöke lesz.

Winterbach, Németország - 2023. június 15. -

A Pfisterer, az energetikai infrastruktúra-m...

Az energiaelosztás és az energiaátvitel közel 100 éve a PFISTERER fő kompetenciája. Az energiahál...

Az év eleje óta Küssnacht am Rigi a mintegy 160 svájci alkalmazottunk új központi telephelye. Az évtizedek óta Svájcban gyökerező PFISTERER csoport számára ez egy új korszak kezdetét jelenti: Küssnachtban egy új központi technológiai és értékesítési központban egyesítjük a korábban Maltersben és Altdorfban található részlegeinket.