Katalógus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

ACE-alkatrészek a lemezalakítási folyamat során a szállítás során a nyersanyag-megfogókat támogatják

Lemezalapok szállítása: ACE ipari gázhúzó rugók tehermentesítik az üres megragadókat

A rakománykezelő eszközök segítségével fenntarthatóvá tehető a fémlemez-nyersanyagok biztonságos, kíméletes emelése és szállítása az automatizált folyamatokhoz. Minden egyes százalékkal kevesebb lemezhulladék akár 1 millió euró megtakarítást is eredményezhet a formázás és a vágás során. A biztonság növelése érdekében az autóipar számára kifejlesztett, új tervezésű nyersdarabmegfogóban két ismert közepes méretű beszállító egyesítette erőit.


A fémfeldolgozó iparban a rendszerszállítóknak sikerült szerszámmentes vágást kínálniuk a lemezfeldolgozásban. Ehhez a lézerek közvetlenül a folyamatosan futó acél- vagy alumíniumtekercsekből vágnak. Ez növeli a nyereségességet a présüzemben. A CNC-programozásnak köszönhetően például nagyfokú rugalmasság érhető el, egyidejűleg akár 10 százalékos anyagmegtakarítással. Ezenkívül a 40 tonnát is elérő súlyú vágószerszámok szállításával, tárolásával és karbantartásával járó teljes ráfordítás is megszűnik. A szállítók ma már könnyen telepíthető rendszereket szállítanak, amelyek lehetővé teszik a nyersanyaggyártást még kisebb csarnokokban és présüzemekben is. A hagyományos, szerszámalapú gyártási folyamatokhoz képest ez nagy megtakarítást eredményez.


Speciális gépek a lemezalakításhoz

Annak érdekében, hogy ezek az előnyök ne vesszenek el a gyártási folyamat során, a fémfeldolgozó vállalatok olyan szakosodott partnerekkel működnek együtt, akik gyorsan és megbízhatóan tudnak speciális megoldásokat szállítani magas minőségben. Az egyik ilyen vállalat a Nordgreif GmbH, ahol minden a nehéz terhek emelése és szállítása körül forog. Amint ez az alkalmazás is mutatja, a 30 éves sikertörténet elképzelhetetlen lenne a Hamburg melletti Schenefeldben található székhelyen dolgozó tapasztalt mérnökök és egyedi tervek nélkül. A megoldások között szerepelnek fogók, markolók, traverzek, valamint mechanikus, elektromos vagy hidraulikus meghajtású esztergák.

A növekvő automatizálás az autóiparban új megoldásokat igényel a rakománykezelés területén is. Ez nagyobb hatékonyságot és gyorsaságot eredményez a folyamatban lévő gyártási folyamatokban, amelyekben a fémlemez-nyersanyagokat először kilökik a tekercsből, majd speciális raklapokra rakják. Ezeket a raklapokat ezután egy nyersanyagmegfogóval a présgépekhez szállítják, ahol újra szétválasztják és nyomás alatt a kívánt formára alakítják őket. Az olajos nyersanyagok szállításakor a sima felület különleges követelményt jelent a megfogó megoldással szemben. Ezért a Nordgreif megoldásai speciális leszorítószerkezettel vannak felszerelve: Ez nagyon szorosan összetartja a nyersanyagköteget, és a biztonságos szállítás mindig garantált.


Ipari gázrugókat keresnek a 10 tonnás speciális géphez

A Nordgreif a végfelhasználó számára zavartalan gyártás érdekében együttműködik a mindenféle csillapítási megoldások nemzetközileg elismert specialistájával, az ACE Stoßdämpfer GmbH-val. A régóta tartó együttműködés azért sikeres, mert mindkét vállalat hasonló módon közelíti meg a projekteket: A kiváló minőségű, széles termékválasztékra építve képesek egyedi megoldásokat továbbfejleszteni, és szükség esetén szaktudásuknak köszönhetően új termékeket is tervezni. Ilyen például az üres megfogó jelenlegi generációja. A feladat az volt, hogy egy állítható magasságú asztalnak erőtartást biztosítson, amikor azt a felső véghelyzetbe emeli. Az asztal egy ollós emelővel és egy léptető mechanizmussal van felszerelve, és a nyersanyagkötegek rögzítéséért felelős. Megakadályozza, hogy a nyersdarabok elcsússzanak, és legrosszabb esetben leessenek. Ez nem csak a munkafolyamatokat szakítaná meg, hanem az érzékeny fémlemez-nyersanyagokban is költséges károkat okozna. A 2 000 kg-os asztalra akár 8 000 kg-os nyersanyagtömeget is lehet rakni. A terhelés biztonságos rögzítése érdekében a Nordgreif egyik megoldása az volt, hogy a megfogó ráhelyezése után az asztalt négy erőteljes, vízszintesen elhelyezett gázhúzó rugó segítségével felemelte, hogy a nyersdarabokat kioldja. A nyersanyagmegfogó felemelésekor a beállítóasztalt gyorsan és szabályozhatóan lefelé kell tudni mozgatni, hogy a nyersanyagokat rögzíteni lehessen. Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket a lehető legjobban támogassák, az ACE szakembereinek számos kihívással kellett megbirkózniuk. A nyolc tonna maximális nyersanyagterhelés mellett a kiválasztandó gázrugóknak egyrészt erősebbnek kell lenniük, mint a kereskedelmi forgalomban kapható modelleknek, amelyek a motorháztetőkön, ajtókon és fedeleken találhatók, ahol az emberi izomerő támogatása céljából lehetővé teszik az ellenőrzött tartást, emelést vagy süllyesztést. Másrészt pontosan állíthatónak kell lenniük, hogy pontosan a kívánt mozgást és sebességet tegyék lehetővé az asztal számára. Egy másik követelmény: bár az ACE a legtöbb megoldáshoz online számítási programot is biztosít, amelynek segítségével öt egyszerű lépésben megtervezhető és szállítható a megfelelő gázrugó, a megfelelő modellek ilyen típusú gyors és pontos meghatározása ebben az alkalmazásban nem jöhetett szóba a figyelembe veendő tényezők miatt, mint például a csigák és a leeresztés közbeni súly.

Az ACE szeleptechnológiája bizonyult a megoldásnak

A követelmények összessége lehetőséget adott az ACE-nek arra, hogy ne csak termékeinek, hanem szervizcsapatának minőségét is bizonyítsa. Az ACE először is négy darab GZ-28-600-DD-1200N típusú ipari gázhúzó rugót szállított, amelyek maximális húzóereje 1200 N. Bár a Nordgreif tervezőcsoportja ezt kívánta, a gyakorlatban kiderült, hogy ez sem az asztal kívánt leengedését nem tudta a kívánt módon kiváltani, sem pedig a kívánt tehermentesítést nem lehetett elérni az emelés során. A gázrugók túlméretezettek voltak a húzóerőkhöz képest. Ezért Kai Boelingen, az ACE műszaki értékesítésért felelős szakértője a régióban Schenefeldbe utazott, hogy a Nordgreif csapatával együtt egy tesztelési fázisba kezdjen, amelyet ő úgy jellemez, hogy "tapogatózás". Ennek során a technikusok élvezhették ezeknek a teljesítménytámogató megoldásoknak egy különleges tulajdonságát, amelyek külső energiaellátás nélkül működnek. Vonóerejüket egy szelepen keresztül utólag folyamatosan a kívánt értékre lehet csökkenteni. A nitrogén óvatos leengedése után kiderült, hogy a szerkezet két oldalán egymás mellett elhelyezett alkatrészek egyenként 800 N erősséggel olyan megfelelően vannak megválasztva, hogy az asztal gyorsan, de szabályozottan tud lefelé mozogni. Ugyanakkor az emelési folyamat során a markoló önsúlya a 3200 N együttes erőnek köszönhetően jelentősen csökken, így a felső véghelyzetbe történő mozgás a kívánt módon történik.

Ahhoz, hogy még több tervező élvezhesse ezeknek a nagy teljesítményű gépelemeknek az előnyeit, az ACE-nél kérésre speciális változatok is kaphatók, valamint tartozékok és csatlakozó alkatrészek széles választéka. Továbbá a szigorú higiéniai irányelvekkel rendelkező alkalmazásokhoz, például az orvosi és élelmiszer-technológiában, speciális olajokkal töltött változatok is rendelkezésre állnak, amelyek rozsdamentes acél kivitelben, valamint végállás-csillapítással is szállíthatók. Ha a környezeti feltételek megkívánják, az ACE képes a megengedett hőmérsékleti tartományt -20 °C-tól 80 °C-ig még tovább bővíteni. A Nordgreifnél azonban nem ez a fajta alkalmazkodás volt a kritériuma az új generációs üres megfogó sikerének. Az ACE ipari gázhúzó rugóinak pontosan beállított erejének köszönhetően, amelyek minden szállítási folyamat során megbízhatóan működnek, az automatizált munkafolyamatok a végfelhasználóknál az időnként olajos felületek ellenére is zökkenőmentesen zajlanak, így a nyersanyagok költséges selejtje ritkaságszámba megy.

.

További hírek

A Swiss Science Center Technorama 500 kísérleti állomásán a l&...

A sporttudósok hidraulikus gépelemeket is használnak tervezéseikben....

A COVID-19 elleni mRNS-vakcina szállítása a Biontech/Pfizer cégtől va...

A méretező szoftverek, valamint a CAD-adatok és szimulációk mellett a...

Az ACE Stoßdämpfer GmbH már nem csak konfigurációs és sz&a...

Ami a kaszkadőrök a filmsztároknak, az a TUBUS szerkezeti csillapítók a drága filmes kamerarendsz...