Katalógus

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

07.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH: Mezőgazdasági robotok a mezőgazdaság jövőjének megmentésére

Autonóm mezőgazdasági robotok (agrárrobotok), mint a növekvő élelmiszerigény és a szakképzett munkaerőhiány elleni küzdelem eszközei a mezőgazdasági piacon

A forró nyári napon az árpát behúzó aratógép felszálló porát ismerjük, de mi történik akkor, ha nincs munkás, aki betakarítsa a termést? Egyértelmű, hogy a növekvő népesség növekvő élelmiszerigényét a folyamatos szakképzett munkaerőhiánnyal párosulva csak az autonóm módon működtetett rendszerek növekedésével lehet kielégíteni.

Az intralogisztikai piacon az autonómia témája az elmúlt években a fejlesztések középpontjában állt. Ez a know-how most már a napi mezőgazdasági munkán belül ismétlődő feladatok automatizálására is alkalmazható. Adagolás, megfogás, beállítás, elhelyezés - ezek mind olyan feladatok, amelyeket mind ipari környezetben, mind a mezőgazdaságban elvégeznek. Legyen szó műanyag granulátum vagy vetőmag, nyersanyag vagy betakarított élelmiszerek kezeléséről, az alkalmazás mögött álló technológia szempontjából nem az anyagi termék a fontos. Ennek eredményeképpen az ipari automatizálás meglévő koncepciói könnyen átvihetők a mezőgazdasági technológiára.

A Dunkermotoren erre összpontosította erőfeszítéseit, és sokéves tapasztalattal rendelkezik. Az integrált elektronikával ellátott intelligens BLDC-motorokat már évek óta használják az intralogisztikában az autonóm irányított járművek működéséhez, és most már az intelligens mezőgazdasági koncepció megvalósításához is felhasználhatók, csak apró módosításokkal, hogy ellenálljanak a mezőgazdaságban uralkodó zord környezeti feltételeknek.

Az autonóm mezőgazdasági robotok alapja

A mozgási feladatok autonóm végrehajtásának alapja a decentralizált vezérlők és a felhőalapú platformok hálózatba kapcsolása. A CANopen vagy Ethernet interfésszel rendelkező intelligens villanymotorok biztosítják a robot mozgásához szükséges döntő fontosságú adatokat. Az előre meghatározott mozgásparamétereknek köszönhetően ezen adatok elemzése a robot kívánt reakcióját eredményezi.

Hogy a robotnak milyen helyzetben milyen módon kell teljesítenie, hajtania vagy pozícionálnia, azt a MotionCode-on keresztül határozza meg. A MotionCode, a Dunkermotoren motorvezérlő programja hajtja a robotot, és mondja meg neki, hogy milyen feladatot kell végrehajtania, vagy milyen pozícióba kell mozognia. Ez közvetlenül a motor integrált elektronikáján fut, amely a hajtóműmotor házába van beépítve, így értékes helyet takarít meg a robotok kialakításában.

A programozás egyszerűen elvégezhető C nyelven, vagy közvetlenül átvehetik a Dunkermotoren szakemberei az IIoT márkájú nexofox-tól. Ha több robot van használatban, a nexofox egész flották felügyeletét is lehetővé teszi. A súrlódás, kopás, megtett és tervezett útvonalak így pontosan kiértékelhetők. Tervezett karbantartás esetén pontosan meghatározható a rendszer aktuális helye és állapota.

A felhőcsatlakozásnak és a meglévő rendszerekbe való integrációnak köszönhetően az adatokhoz való hozzáférés távolról, bármely helyről lehetséges.

Ön a fő tevékenységére koncentrálhat, a Dunkermotoren és a nexofox pedig a többiről gondoskodik. Így közösen járulunk hozzá az új Smart Farming koncepciók megvalósításához, és gondoskodunk arról, hogy a növekvő élelmiszerigényt a jövőben is fedezni lehessen - a szakképzett munkaerő hiánya és a növekvő népesség ellenére.

TEnergiatakarékosság mint extra előny

Képzelje el a jövő hálózatba kapcsolt gazdaságában a mezőgazdasági vagy takarmányozási robotot. Hogyan kell kinéznie a rendszernek a funkcionalitás szempontjából?

Az autonómia mellett a jövőbiztos koncepcióknak helytakarékosnak kell lenniük, és hosszú távon ellen kell állniuk a gazdaságban uralkodó zord környezeti feltételeknek. Az energiahatékonyság terén egyre növekvő követelményeknek való megfelelés érdekében a működésnek is a lehető leg energiatakarékosabbnak kell lennie.

Mivel az intelligens Dunkermotors elektronikája közvetlenül a motorházba van integrálva, a mezőgazdasági robotok különösen kompakt kialakításúak lehetnek. Ráadásul az elektronika átveszi az adatfelügyelet és -kiértékelés széles területeit, ami a teljes rendszer számítógépes kapacitásának felszabadulását és energiamegtakarítást eredményez ugyanolyan funkciókör mellett.

Van azonban még egy előny: A motorházba való beépítéssel az érzékeny elektronikai alkatrészek védve vannak a környezeti hatásoktól. Maga a ház acélból vagy alumíniumból készül. Az opcionális bevonatnak köszönhetően a teljes meghajtó akár IP69K védettségi osztályba is kerülhet. Ezáltal az Ön autonóm rendszere ideálisan alkalmas istállóban vagy terepen történő használatra.

Végül, de nem utolsósorban az elektromotorok nagy teljesítménysűrűséggel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kis méretű, nagy hatásfokú motorok használhatók. Ez csökkenti a mezőgazdasági robotok energiaigényét, így nagyobb távolságokat tudnak megtenni, és valódi költségmegtakarítást jelentenek Önnek.

Akár az állattenyésztésben, akár a kemény terepi alkalmazásokban - dolgozzunk együtt, hogy robusztus és trendteremtő megoldásokat valósítsunk meg a mezőgazdaság számára.

További hírek

A Dunkermotoren új 4Q vezérlője nagy teljesítményt kínál megfizethető áron
A Dunkermotoren előkészíti az utat a teljesen automatizált és digitalizált intralogisztika számára

SISTEMA biztonsági könyvtár a Dunkermotoren intelligens dPro motorjaihoz STO-val...

A Dunkermotoren, az AMETEK márkája büszke arra, hogy kefe nélküli egyenáramú motorjával a Minas Gerais-i Egyetem Milhagem Team versenyautóját hajtja
A Dunkermotoren kiadja Motion Journal "mo" című új számát

2024. május 14. és 17. között az Interclean kiállítás A...