Katalógus

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

28.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH - Nagyobb függetlenség a globális ellátási láncoktól

Bizonytalan időkben különösen fontos, hogy a vállalatok megvizsgálják ellátási láncaikat a kockázatok szempontjából. 2023-ban a Dunkermotoren, az AMETEK márkája, jelentős összegeket fektetett be a motorgyártás földrajzi függőségének csökkentését célzó intézkedésekbe.

Ezzel a vállalat jelentős mértékben hozzájárul ügyfelei biztonságos ellátásához.

Vissza a helyhez - A ritkaföldfém mágnesek adaptált ellátási lánca
Az olyan ritkaföldfémeket, mint a neodímium és a diszprózium, ma általában különösen nagy teljesítményű mágnesek gyártásához használják. E nyersanyagok kitermelése, valamint maguknak a mágneseknek a gyártása szinte kizárólag a Távol-Keleten történik. Ennek eredményeként a legtöbb motorgyártó az anyagellátás tekintetében egyedi, távoli beszállítóktól függ. A Dunkermotorennél a ritka mágneses anyagokat különösen a BG sorozat szinkronmotorjaiban és az SL család lineáris motorjaiban használják. A komolyabb ellátási zavarok elkerülése érdekében a hajtástechnikai gyártó már 2020-ban elindított egy programot ennek a függőségnek a csökkentésére. Így például már 2023-ban át tudta állítani az első sorozatot a ritkaföldfém mágnesekre, amelyeknek a gyártási folyamat során több mint 75%-os az újrahasznosított tartalma. És a legjobb az, hogy a teljesítményt és a motor egyéb kulcsfontosságú tulajdonságait ez az átállás nem befolyásolja.

Lehetséges a nélkülözés?
A kritikus anyagok beszerzésének biztosítása mellett a Dunkermotoren jelenleg olyan kefe nélküli egyenáramú motorokat fejleszt, amelyek egyáltalán nem igényelnek ritkaföldfémeket. Ezek a motorok még nem érik el ugyanazt a teljesítménysűrűséget, mint a hasonló, ritkaföldfém mágnesekkel ellátott motorok, ezért egyelőre nem kerülnek be a standard portfólióba. Ellátási szűk keresztmetszetek esetén ez az alternatíva gyorsan és nagy mennyiségben állna rendelkezésre. A Dunkermotoren kínálatában szereplő, ferritmágnessel ellátott, kefés egyenáramú motorok Európából és a teljesen mágnesmentes univerzális motorok szintén alternatívát jelentenek az alkalmazások széles skálájához. És hogy a jövőben még több, még fenntarthatóbb lehetőséget kínálhassunk Önnek, a Dunkermotoren szorosan együttműködik olyan partnerekkel, akik elkötelezettek az alternatív motorkoncepciók és mágneses anyagok fejlesztése iránt.

Rugalmas a modularitásnak köszönhetően
A Dunkermotoren intelligens szervomotorjainak kulcsfontosságú elemei a vállalat saját "Motor Control Platform" (MCP) nevű platformján alapuló integrált vezérlők. Az MCP egy moduláris koncepció, amelyet a Dunkermotoren összes intelligens BG-motorjában és néhány külső elektronikában használnak, és amely lehetővé teszi a különböző paraméterek és biztonsági funkciók programozását.

A felhasznált elektronikus alkatrészek közül sok viszonylag könnyen cserélhető rendelkezésre állási szűk keresztmetszetek esetén. A mikrokontrollerek, a meghajtó IC-k és a kapcsolószabályozók azonban például nehezen cserélhetők. A Dunkermotoren 2023-ra azt a célt tűzte ki maga elé, hogy csökkenti különösen a mikrokontrollerek rendelkezésre állási kockázatát.

Ezek alkotják a vezérlőelektronika szívét. Ennek elérése érdekében a Dunkermotoren a több chipes stratégiát választotta, amely nagyobb függetlenséget tesz lehetővé az egyes gyártóktól. Az MCP moduláris felépítése lehetővé teszi a gyártó számára, hogy minden sorozatban alternatív mikrokontrollereket használjon, kezelhető erőfeszítéssel.

Vissza a gyökerekhez - vásárlás a küszöbön
A mágnesek és az elektronika minden bizonnyal a legkritikusabb alkatrészek a globális függőségek szempontjából. De az európai beszállítókkal való szoros kapcsolat más alkatrészek esetében is fontos a Dunkermotoren számára. A német gyártó ezt a regionális fókuszt motorjai gyártása során is folytatja - és ott termel, ahol a termékre szükség van. Így például 2023 óta az Európában értékesített összes motor is kizárólag az európai üzemekben készül. A kínai telephelyről származó motorokat kizárólag Ázsiában értékesítik. Az ott felhasznált anyagokat is egyre inkább helyben szerzik be. A Dunkermotoren így csökkenti az egyes beszállítóktól való globális függőséget, és minimalizálja a szállítási útvonalakat és időket, hogy ügyfeleinek a lehető legnagyobb ellátásbiztonságot nyújthassa, miközben csökkenti ökológiai lábnyomát.

További hírek

A Dunkermotoren új 4Q vezérlője nagy teljesítményt kínál megfizethető áron
A Dunkermotoren előkészíti az utat a teljesen automatizált és digitalizált intralogisztika számára

SISTEMA biztonsági könyvtár a Dunkermotoren intelligens dPro motorjaihoz STO-val...

A Dunkermotoren, az AMETEK márkája büszke arra, hogy kefe nélküli egyenáramú motorjával a Minas Gerais-i Egyetem Milhagem Team versenyautóját hajtja
A Dunkermotoren kiadja Motion Journal "mo" című új számát

2024. május 14. és 17. között az Interclean kiállítás A...