Katalógus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

A 2023-as Eppendorf-díj a fiatal európai kutatóknak: Maurice Michel, Svédország

A hamburgi székhelyű Eppendorf SE élettudományi vállalat idén 28. alkalommal ítéli oda rangos kutatási díját. A Reinhard Jahn professzor által elnökölt független zsűri Dr. Maurice Michelt, a Science for Life Laboratory, Karolinska Institutet, Stockholm, Svédország munkatársát választotta az Eppendorf Award for Young European Investigators 2023 díj nyertesének.


Maurice Michel, született 1986-ban, a 20 000 eurós díjat a DNS-javító enzimek mesterséges funkcióival kapcsolatos, a betegségek kezelésére irányuló kutatásaiért kapja. Dr. Michel kimutatta, hogy egy kis molekula kötődése egy DNS-javító enzim aktív helyéhez nemcsak növeli annak aktivitását, hanem egy olyan reakció végrehajtására is készteti, amely a szabad fehérjében nem található meg, ami oxidatív károsodást követően fokozott DNS-javításhoz vezet.


"Ezeknek az úttörő felfedezéseknek messzemenő alkalmazásai lehetnek a rák vagy az időskori degeneráció kezelésében" - mondta a zsűri.

Maurice Michel: "Hatalmas megtiszteltetés és megalázó érzés számomra, hogy megkaptam a 2023-as Eppendorf-díjat. Ez nem lett volna lehetséges számos tudós hozzájárulása és szellemisége nélkül, legyen szó kollégákról vagy munkatársakról, valamint mentorokról és egy hihetetlen családról, amelyet a magaménak hívok. A díj az élő sejtekben lévő enzimfunkciók tetszés szerinti manipulálásának lehetőségét ismeri el. Kis molekulájú organokatalizátorok segítségével új biokémiai reakciókat telepítettünk egy enzimen belül, és így sikerült újraírnunk a bázisok kivágási javítási útvonalát. Kutatásaink most e technológiai alap kiszélesítésére összpontosítanak, más enzimek vizsgálatával, valamint a biokémiai reakcióutak és biológiai következményeik megértésével. Az oxidatív DNS-károsodás átirányítása vagy csökkentése az egyéni igények függvényében új stratégiaként szolgálhat a jövő precíziós terápiáinak kifejlesztéséhez."


A díjátadó ünnepségre 2023. június 22-én került sor az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) Heidelbergben található Advanced Training Centerében (Németország).



A pályázati módokról, a kiválasztási kritériumokról és az Eppendorf Award for Young European Investigators korábbi nyerteseiről további információk a www.eppendorf.com/award oldalon találhatók.


Az 1995-ben alapított Eppendorf Award for Young European Investigators díjjal az Eppendorf SE az orvosbiológiai kutatásban végzett kiemelkedő munkát díjazza, és támogatja a 35 éves korig fiatal európai tudósokat. Az Eppendorf-díjat a Nature tudományos folyóirattal együttműködve adják át. A díjazottat egy független bizottság választja ki, amelynek tagjai: Prof. Reinhard Jahn (Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences, Göttingen, Németország), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, Egyesült Királyság), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Egyesült Királyság), Ben Lehner (Wellcome Sanger Institute, Cambridge, Egyesült Királyság ; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Spanyolország) és Laura Machesky (University of Cambridge, Egyesült Királyság).



























További hírek

A Mastercycler® X40 segítségével a napi laboratóriumi rutinok nem csak megbízhatóak és hatéko...

A Takara Bio Inc (Takara Bio) és az Eppendorf SE, az élettudományi ipar két vezető vállalata örömmel jelenti be együttműködését egy stratégiai közös marketing megállapodás keretében.
promóciók 2023. szeptember 01. - 2023. december 31
Az Eppendorfnál felismerjük, hogy a műanyag fogyóeszközök kulcsfontosságú szerepet játszanak a laboratóriumban. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy a modern tudomány követelményeinek és a környezetvédelemnek az egyensúlyozása kulcsfontosságú kihívás az élettudományi laboratóriumok vezetésében. Ezért, amikor és ahol csak lehetséges, a "Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás" elvét követjük, és egyre inkább a bioalapú nyersanyagok használatára támaszkodunk.

Az Eppendorf Xplorer® és Xplorer plus egycsatornás pipettákat a My Green Lab® tanúsította...

Mivel a kutatás és fejlesztés időigényes iparág, állandóan szükség van időtakarékos digitális meg...